Britská ekonomika ve 4. čtvrtletí klesla , přiblížila se recesi

25.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. ledna (ČTK) - Britská ekonomika v posledním loňském čtvrtletí v mezičvrtletním srovnání klesla o 0,2 procenta a přiblížila se recesi. Za celý loňský rok se růst hrubého domácího produktu Británie zpomalil na 0,9 procenta z 2,1 procenta v předešlém roce, oznámil v dnešním předběžném odhadu britský statistický úřad.

Ekonomové podle agentury Reuters předpověděli, že HDP po růstu o 0,6 procenta ve třetím čtvrtletí klesne o 0,1 procenta. Ekonomika však vykázala pokles i v posledním čtvrtletí roku 2010. V meziročním srovnání se tak nyní její růstové tempo naopak zrychlilo na 0,8 procenta z 0,5 procenta ve třetím čtvrtletí.

Británie oslabila na konci roku podobným tempem jako německá ekonomika, jejíž HDP mezičtvrtletně klesl o 0,25 procenta. Pokud by obě ekonomiky vykázaly pokles i v tomto čtvrtletí, znamenalo by to propad do recese.

Dnešní údaje zvýšily očekávání, že britská centrální banka dodá ekonomice další měnové stimuly. Nová opatření Bank of England se čekají už v únoru, kdy se předpokládá schválení dalších nákupů finančních aktiv na trhu za 50 miliard liber (1,5 bilionu Kč). Banka nyní dokončuje říjnový program nákupů aktiv za 75 miliard liber.

Ekonomové jsou v názoru na to, zda Británie letos vstoupí do recese, rozděleni zhruba půl na půl. Všeobecně se ale shodují, že případný pokles bude jen velmi mírný a nebude nijak srovnatelný s propadem za poslední recese let 2008-09, kdy HDP klesl o 7,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK