Světová banka pomůže východní Evropě 27 miliardami dolarů

25.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. ledna (ČTK) - Světová banka pro letošní a příští rok uvolní 27 miliard dolarů (530 miliard Kč) na pomoc zemím východní Evropy a střední Asie, které těžce zasáhnou dopady dluhové krize v eurozóně. Ve srovnání s loňským rokem to je zvýšení o čtyři miliardy dolarů u úvěrů samotné Světové banky a o dvě miliardy dolarů u Mezinárodní finanční korporace (IFC), její pobočky pro soukromý sektor.

Krize eura dopadá podle Světové banky na ekonomiky bývalého sovětského bloku a Sovětského svazu třemi kanály - přes obchod, finanční sektor a prostřednictvím převodů peněz vydělaných v Evropě lidmi ze zemí regionu. Mezinárodní měnový fond v pondělní zprávě upozornil hlavně na negativní vliv, který bude mít na ekonomiky regionu omezení úvěrů ze strany místně působících evropských bank. Ty omezují úvěrové aktivity, aby si podle nařízení evropských regulačních orgánů doplnily rezervy.

"Zatímco se pozornost upírá na dopady krize eurozóny na největší ekonomiky západní Evropy, krize také poškozuje lidi v evropských zemích s rozvíjející se tržní ekonomikou, zejména ve střední a jihovýchodní Evropě," řekl prezident Světové banky Robert Zoellick. "Skupina Světové banky rozšiřuje finance pro region, aby se o ně tyto země mohly opřít a vydržet krizi," dodal.

Zvýšený objem peněz od Světové banky by měl přispět k financování strukturálních reforem v soukromém sektoru, bankovním sektoru a sociálním záchytném systému, uvedla agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK