Analytici: Světové akciové indexy mohou brzy své růsty korigovat

25.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. ledna (ČTK) - Světové akciové indexy, které zažívají skvělý lednový začátek roku, by mohly brzy své současné růsty korigovat. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK s tím, že důvodem nárůstu cen akcií jsou podnikové výsledky v USA či mírné snížení napětí ohledně evropské dluhové krize. Americký index S&P 500, který zahrnuje 24 sektorů ekonomiky USA, zažívá nejlepší začátek roku od roku 1997.

"Objevuje se méně špatných zpráv, investoři začínají oceňovat tříleté půjčky, které Evropská centrální banka poskytla evropským bankám, lepší se finanční podmínky v Evropě a snižuje se systémové riziko, vidí jako důvody současného vývoje makléř Fio banky Pavel Hadroušek. "Krátkodobě ale akcie nástup do nového roku přepálily a v brzké době očekáváme korekci předchozího růstu," dodal.

Za růstem stojí výsledková sezona v USA, postupně zlepšující se makrodata v Evropě i USA a také mírně snížení napětí ohledně evropské dluhové krize a stabilizace úrokových výnosů, doplnil analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský. Akciové trhy prý byly v předchozích měsících pod tlakem obav z další recese, zdá se však, že situace ve světové ekonomice přeci jen není tak špatná, jako se trh obával. "Vzhledem k tomu, že dosavadní růst trvá bez větší přestávky již více než měsíc a trhy jsou téměř na svých úrovních před propady v srpnu minulého roku, očekávám v brzké době alespoň menší korekci," podotkl.

Analytik BH Securities Petr Hlinomaz se stále domnívá, že jakkoliv je začátek tohoto roku příznivý a optimistický, bude tento rok stále spíše v hledání, jak uchovat hodnotu, než jak maximalizovat výnosy. Tak, jak rychle index nabyl své hodnoty, stejně rychle ji podle něj může pozbýt. "Fundamentální argumenty k vytrvalejšímu růstu trhů v tomto roce v Evropě zatím nejsou. Otázky zadlužení a ekonomického růstu v Evropě jsou otevřené a dosavadní vývoj zatím nevedl k nějakému zlomu, který by ukázal, jaké bude konečné řešení a uspořádání v Evropě, v EU," poznamenal.

Hadroušek upozornil na to, že index S&P 500 od svého dna v říjnu 2011 vzrostl o 20 procent a nyní se pohybuje na hodnotě minus 3,5 procenta od maxima z dubna 2011. "Očekáváme, že se indexy budou obchodovat v širokých mantinelech a rozkolísanost kurzů zůstane i nadále vysoká. Rovněž předpokládáme dosažení nových maxim od vypuknutí finanční krize v roce 2008, ale vzhledem k evropskému chaosu a potenciálním rizikům ve světě (Irán, Čína, Indie) přijde i tradiční výrazná korekce," odhadl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK