MMF: Zadlužení Maďarska je zvládnutelné, hrozbou je recese

25.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 25. ledna (ČTK) - Zadlužení Maďarska bude zvládnutelné i v případě, že tamní ekonomika bude v letošním roce stagnovat. Riziko ovšem hrozí, pokud krize v eurozóně stáhne maďarskou ekonomiku do recese. Uvedl to dnes Mezinárodní měnový fond (MMF) ve zprávě, která sumarizuje poznatky jeho zástupců po jednání s maďarskými činiteli.

Pokud by se maďarská ekonomika dostala do recese, pak by země podle MMF mohla mít potíže zajistit si vnější financování. Maďarsko se teď snaží s Evropskou unií a MMF dojednat záložní úvěr, který by mělo k dispozici právě pro případ, že zhoršení podmínek mu znemožní zajistit si financování v dostatečném objemu a za příznivých podmínek.

Maďarsko letos musí takzvaně překlopit zahraniční dluh v objemu téměř pěti miliard eur (téměř 127 miliard Kč), vedle toho má ale i běžné splátky úvěru v domácí měně. Jednání s EU a MMF ale váznou, neboť Maďarsko zavedlo ústavní změny, s nimiž zahraniční instituce nesouhlasí. Jde hlavně o změnu zákona o centrální bance.

MMF na letošní rok Maďarsku předpovídá růst hrubého domácího produktu (HDP) o 0,3 procenta, zřejmě jej ale bude muset podrobit revizi. Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) v nejnovější prognóze počítá v Maďarsku s propadem HDP o 1,5 procenta.

Ministři financí EU varovali, že by Maďarsku mohli pozastavit čerpání rozvojových fondů, pokud Budapešť nebude schopna dostatečně snížit deficit rozpočtu.

"Přestože Maďarsko nad řadou externích faktorů nemá kontrolu, vhodná kombinace politických kroků, která zabrání nahodilým intervenčním krokům z loňska a posílí ekonomické instituce, může snížit pravděpodobnost nepříznivého scénáře, kdy by Maďarsko ztratilo přístup na trh," píše se ve zprávě MMF.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK