Distributoři připojují nové solární zdroje, místy je síť již plná

25.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. ledna (ČTK) - Distribuční společnosti několik týdnů poté, co obnovily možnost připojit střešní solární elektrárny do sítě, registrují již více než 2000 žádostí o připojení nových zdrojů. Ve zhruba 11 okresech je ale již naplněn limit sítě a noví zájemci již připojeni být nemohou. ČTK o tom dnes informovala Česká fotovoltaická průmyslová asociace (CZEPHO), která sdružuje investory do slunečních elektráren.

Distribuční společnosti posuzují žádosti o připojení podle kapacity sítě. Provozovatel přenosové soustavy ČEPS oznámil, že letos bude v síti prostor pro 65 megawattů instalovaného výkonu nových solárních a větrných elektráren. "Asociace proto apeluje na občany, aby rezervovali pouze výkon, který chtějí skutečně využít," uvedlo CZEPHO.

Nové elektrárny nelze například připojovat v Karlovarském kraji, v západní části Ústeckého kraje a na západě Středočeského kraje. V těchto oblastech byl podle distributorů naplněn bilanční limit do roku 2020. Do roku 2014 není prostor pro připojování ve střední části Olomouckého kraje a na severovýchodě Zlínského kraje.

Podle CZEPHO připojení nových elektráren na celém svém distribučním území umožňuje Pražská energetika. Kromě například Karlovarského kraje na většině svého území připojuje také ČEZ Distribuce. Na distribučním území E.ON na jihu Čech a Moravy byla uvolněná kapacita na přelomu roku podle mluvčího Vladimíra Váchy rychle zabrána novými zájemci, a firma tak nyní posuzuje jen jednotlivé žádosti.

Počet nových žádostí je podle CZEPHO důkazem, že o malé solární elektrárny je mezi českou veřejností vysoký zájem. "Dnes tyto projekty dosahují patnáctileté doby návratnosti a přestaly být zajímavé pro velké investory, pro občany bude fotovoltaika ale zajímavá vždy. Je to totiž jeden z mála způsobů, jak se bránit stále rostoucím nákladům na elektrickou energii," uvedla generální sekretářka CZEPHO Zuzana Musilová.

V dalších letech asociace předpokládá, že bude i nadále vytvářen prostor pro připojování malých střešních solárních zdrojů. S novým zákonem o podporovaných zdrojích energie by také měly být zrušeny platné rezervace v síti o výkonu asi 600 MW, což uvolní prostor pro nové projekty.

Distribuční společnosti zastavily zhruba před dvěma roky vydávání smluv o připojování nových solárních a větrných elektráren do sítě k nelibosti investorů. Reagovaly tak na prudké přibývání solárních elektráren, které se kvůli dotačním podmínkám staly výhodnou investicí. Argumentovaly tehdy tím, že by tyto zdroje mohly ohrozit bezpečný provoz přenosové soustavy. O obnovení připojování rozhodly distribuční podniky na konci loňského roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK