Krize prohloubila nerovnost v příjmech, přiznávají finančníci

25.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Davos (Švýcarsko) 25. ledna (ČTK) - Hospodářská krize, která už čtyři roky sužuje svět, zanechala šrámy na celé společnosti a prohloubila nerovnost v příjmech mezi chudými a bohatými. Přiznává to finanční elita, která se sjela na letošní ročník do švýcarského letoviska Davos. Jednat se tam bude hlavně o potížích globální ekonomiky s důrazem na dluhovou krizi v eurozóně.

Vyhlídky globální ekonomiky jsou i na letošní rok v nejlepším případě chmurné, a to právě kvůli situaci, v jaké se nachází Evropa. Schůzkou v Davosu se tak podle agentury AP nese pachuť dojmu, že na pranýři se ocitá samotná podstata kapitalismu.

Fórum, které potrvá čtyři dny, jako obvykle provází mimořádná bezpečnostní opatření. Vedle pozvaných delegátů jsou totiž v blízkosti jednacích sálů také odpůrci globalizace. Letos si tam postavili eskymácká iglú.

Mezi účastníky davoského fóra ale v zásadě převládá shoda v tom, že je třeba udělat víc, aby bylo možné kritiky přesvědčit, že západní kapitalismus má budoucnost a že se poučil z mnoha vážných pochybení, jimiž dosud prošel.

"V důsledku této recese, která trvá déle, než všichni předpovídali a patrně ještě několik let potrvá, se dočkáme řady ekonomických disproporcí. Přes ty problémy se ale musíme propracovat. Pokud to neuděláme, tak za tři až čtyři roky skončí ta forma kapitalismu, kterou jsme zažili a o které jsme si mysleli, že funguje nejlépe," upozornil šéf investiční společnosti Carlyle Group David Rubenstein.

I když Rubensteinův názor může znít trochu nadneseně, mezi účastníky ekonomického fóra v Davosu nachází pochopení. Je totiž možné, že by se pak začala prosazovat jiná forma kapitalismu, například ta, kterou uplatňuje Čína. Ta se hlásí ke komunistické ideologii, její ekonomika ale už dlouho funguje s prvky kapitalismu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK