Bendl sestavil tým, který dohlédne na transformaci PF ČR

25.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. ledna (ČTK) - Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) sestavil šestičlenný tým, který má dohlížet na transformaci a ukončení činnosti Pozemkového fondu ČR (PF ČR). Je v něm i ředitel fondu Radim Zika, vyplývá z tiskové zprávy, kterou dnes vydalo ministerstvo zemědělství (MZe). Fond má koncem roku 2012 skončit a sloučit se s pozemkovými úřady. MZe i některá média nedávno průběh transformace a hospodaření fondu kritizovaly.

Bendl sestavením skupiny plní jeden z kroků koordinační role, kterým jej v prosinci pověřila vláda. "Pracovní skupina se bude pravidelně scházet, aby kontrolovala dodržování časového harmonogramu transformace. Její závěry pak ministr Petr Bendl využije při seznamování vlády s průběhem ukončování činnosti PF ČR," uvedla ředitelka odboru komunikace MZe Kateřina Böhmová.

Kromě Ziky a jeho prvního náměstka Petra Šťovíčka jsou členy pracovní komise čtyři zástupci ministerstva zemědělství. V pracovní skupině tak budou zasedat Bendlovi náměstci Roman Boček a Tomáš Šimčík, vrchní ředitel Ústředního pozemkového úřadu Jaroslav Vítek a Jan Ludvík, který je vrchním ředitelem správní sekce MZe.

Bendl má do konce března vládě předložit časový harmonogram ukončení činnosti fondu a návrh konkrétních úkolů pro Ziku na rok 2012. Do konce října má ministr zajistit vytvoření detailního popisu zbytkových agend PF ČR včetně seznamu majetku.

MZe na zasedání vlády před Vánocemi předložilo zprávu o transformaci PF a pozemkových úřadů, v níž kritizovalo pomalé tempo přípravy fondu na transformaci a plýtvání veřejnými prostředky. MZe se také nelíbilo, že fond vypisuje tendry na výrazně delší dobu, než zbývá do ukončení jeho transformace.

Jak začátkem ledna informoval deník E15, Pozemkový fond na konci roku zrušil tendr, v němž hledal firmu pro poskytování právních služeb s předpokládanou cenou 140 milionů korun za čtyřletou smlouvu. Právě tendr na právní služby byl přitom jedním z těch, které se Bendlovi po jeho říjnovém nástupu do funkce nelíbily. Byl totiž na dobu čtyřnásobně delší, než činí doba samostatné existence Pozemkového fondu.

Následně pak fond ustoupil dalším výhradám MZe v další sporné zakázce a zrušil tendr s předpokládanou cenou půl miliardy korun. Cílem tendru bylo uzavřít rámcovou smlouvu na stavební práce pro letošní a příští rok.

Nová instituce s názvem Státní pozemkový úřad má od příštího roku nejen spravovat a prodávat státní zemědělský majetek, což dnes dělá fond, ale také vykonávat veřejnou správu v oblasti pozemkových úprav a restitucí, kterou dnes vykonává soustava pozemkových úřadů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK