Japonský jen oslabuje kvůli schodku zahraničního obchodu Japonska

25.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. ledna (ČTK) - Japonský jen dnes na devizových trzích oslabuje a k dolaru se propadl nejníže za dva měsíce. Reaguje tak na statistiku, která ukázala, že zahraniční obchod Japonska vykázal loni poprvé od roku 1980 schodek. Investoři nyní čekají na výhled dalšího vývoje úrokových sazeb v USA, který bude zveřejněn po dnešním zasedání měnového výboru centrální banky USA (Fed).

V 17:20 SEČ jen vůči euru oslabil o 0,22 procenta na 101,43 JPY a k dolaru o 0,63 procenta na 78,17 JPY. Dolar vůči euru posílil o 0,38 procenta na 1,2978 USD, napsala agentura Reuters.

Všeobecně se očekává, že Fed ponechá úrokové sazby beze změny blízko nuly. Poprvé však bude zveřejněn výhled vývoje sazeb od jednotlivých členů výboru, což přitahuje zájem investorů, přestože se čeká, že sazby zůstanou na současné úrovni nejméně další dva roky.

Zpráva o deficitu zahraničního obchodu Japonska vyvolala obavy, jak dlouho může země být schopná financovat svůj obrovský dluh z vývozu. Vývoz je hlavním pohonem ekonomického růstu země, v poslední době ho však velmi vážně ohrožuje silný jen. Po loňském zemětřesení je také země závislá na dovozu energie ze zahraničí.

Euro k dolaru opět oslabilo kvůli obavám, že Evropská centrální banka bude muset odepsat veškerý řecký dluh, který má v držení. To by ohrozilo schopnost banky nakupovat dluh dalších problémových zemí eurozóny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK