Ceny ropy se dnes pohybují kolem úterního závěru

25.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. ledna (ČTK) - Ceny ropy se dnes pohybují kolem úterního závěru. Náladu na trhu ovlivnily smíšené údaje o zásobách z USA, strach z ekonomické recese a dalšího vývoje v Řecku a nervozita kolem dodávek z Íránu. Investoři také sledují dnešní zasedání měnového výboru centrální banky USA (Fed).

Cena severomořské ropy Brent kolem 18:10 SEČ klesla o 25 centů na 109,78 dolaru za barel. Americké lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 32 centů na 98,63 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Americký státní úřad pro energetické informace EIA dnes uvedl, že zásoby ropy v uplynulém týdnu stouply o 3,56 milionu barelů. Zásoby rafinovaných produktů však klesly více, než se čekalo. Statistika ropného institutu API v úterý ukázala vyšší růst zásob ropy, o 7,3 milionu barelů.

Trhy jsou také stále nervózní kvůli možnému bankrotu Řecka. Země zatím neuzavřela dohodu se soukromými investory o odpisu dluhu, protože ministři financí eurozóny návrh od majitelů dluhopisů zamítli. Dohoda s investory je důležitou součástí druhého balíku finanční pomoci. Pokud Řecko pomoc nezíská, nebude již 20. března schopno splatit své dluhy.

Investoři rovněž čekají na výsledky dnešního zasedání Fedu, které je první v letošním roce. Očekává se, že Fed naznačí, že ponechá úrokové sazby beze změny blízko nuly až do roku 2014.

Mezinárodní měnový fond v úterý varoval, že dluhová krize v eurozóně by mohla táhnout celou světovou ekonomiku do recese.

Ztráty částečně brzdí napětí kolem Íránu. Ten poněkolikáté varoval před uzavřením Hormúzského průlivu, který je branou do Perského zálivu a je jím přepravováno 40 procent světové ropy.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent březen 109,78 110,03 New York - Nymex WTI březen 98,63 98,95

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK