Šéf IIF Dallara se vrací ve čtvrtek do Atén jednat o dluhu

25.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 25. ledna (ČTK) - Šéf Institutu mezinárodních financí (IIF) Charles Dallara se vrátí ve čtvrtek do Řecka a bude pokračovat v jednáních o restrukturalizaci řeckého dluhu. IIF, který v jednání zastupuje soukromé investory, to oznámil v dnešním prohlášení. Řecko stále doufá, že se mu podaří dokončit jednání ještě tento týden.

"Cílem je dohodnout se na všech nevyřešených právních a technických otázkách co nejdříve to bude možné," uvádí se v prohlášení. Jednání mezi Řeckem a soukromými investory byla přerušena o víkendu, protože pokrok v jednání museli zhodnotit ministři financí eurozóny. Délka pobytu Dallary v Aténách bude podle IIF záviset hlavně na výsledcích jednání.

Řecko chce podle mluvčího vlády dokončit dohodu o výměně dluhu do konce tohoto týdne. Jednání jsou podle něj nyní v nejchoulostivější fázi.

Řecko potřebuje dohodu o výměně dluhopisů se soukromými investory, aby mohlo získat druhý balík pomoci od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Cílem dohody je snížit zadlužení země o zhruba 100 miliard eur (2,5 bilionu Kč) a do roku 2020 snížit podíl dluhu na hrubém domácím produktu na 120 procent. Hlavním problémem v jednáních se ukázala výše úrokové sazby, kterou by měly mít nové obligace, které investoři získají výměnou za současné. Investoři chtějí úroky vyšší než čtyři procenta, zatímco ministři financí eurozóny požadují, aby úrok nových obligací byl nižší než čtyři procenta, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK