Apple díky výsledkům hospodaření nejhodnotnější firmou v USA

25.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. ledna (ČTK) - Americká technologická společnost Apple dnes díky čtvrtletním výsledkům hospodaření posiluje a v tržní kapitalizaci překonala ropnou firmu Exxon Mobil. Stala se tak nejhodnotnější firmou ve Spojených státech.

Akcie Applu kolem poledne zpevnily o téměř šest procent na 445,29 dolaru. Tržní kapitalizace výrobce iPhonu a iPadu činila 415 miliard USD (osm bilionů Kč). Akcie Exxonu naopak klesly o jedno procento na 86,52 dolaru a tržní kapitalizace firmy se snížila na 414 miliard USD.

Apple poprvé překonal Exxon loni v srpnu. Opět se však propadl na druhé místo. Exxon se na první příčce držel od roku 2005.

Na druhou příčku mezi nejhodnotnějšími společnostmi v USA se dostal Apple v roce 2010. Tehdy z této pozice sesadil na třetí příčku Microsoft, jehož tržní kapitalizace je 247 miliard USD.

Apple v úterý oznámil, že jeho čistý zisk se v posledních třech měsících loňského roku více než zdvojnásobil a příjmy stouply o 73 procent. Výsledky výrazně překonaly očekávání analytiků. Za prudkým růstem tržeb a ziskovosti jsou vysoké prodeje telefonů iPhone a tabletů iPad během svátků, jimiž firma překonala propad růstového tempa v předcházejícím čtvrtletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK