Co týden dal?

27.01.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Česko loni získalo z rozpočtu EU o 30,7 miliardy korun více, než do něj odvedlo. Podíl nekvalitních pohonných hmot zjištěných u tuzemských čerpacích stanic v loňském roce klesl na nejnižší hodnotu od roku 2001.

Posledních 7 dní ve světě

  • Míra nezaměstnanosti ve Španělsku se ve čtvrtém čtvrtletí zvýšila na 22,85 procenta z 21,5 procenta v předchozím čtvrtletí, a je tak nejvyšší za 17 let. Počet nezaměstnaných převýšil pět milionů, což znamená, že téměř jeden ze čtyř ekonomicky aktivních obyvatel je bez práce. Španělsko má nejvyšší míru nezaměstnanosti ze zemí Evropské unie i ze zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).
  • Itálie v aukci prodala pokladniční poukázky v celkovém objemu 11 miliard eur (asi 277,3 miliardy Kč). Umístila tak celý objem, který plánovala. Průměrný úrok u papírů se splatností šest měsíců přitom klesl na 1,97 procenta. To je výrazně méně než v předchozí aukci před měsícem, kdy sazba vystoupila na 3,25 procenta, a zároveň i nejnižší úrok od května loňského roku.
  • Příliv investic na světové trhy komodit byl v loňském roce nejslabší za devět let. Objem nových investic do tohoto sektoru klesl o 78 procent na 15 miliard dolarů (288 miliard Kč) ve srovnání se 67 miliardami v roce 2010 a 77 miliardami v roce 2009. Uvedla to britská banka Barclays Capital.
  • Příliv přímých zahraničních investic (FDI) v loňském roce navzdory ekonomické krizi stoupl o 17 procent na 1,509 bilionu USD (29,4 bilionu Kč). K růstu přispěly zahraniční fúze a akvizice, investice na zelené louce se snížily. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila Konference OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD). Další růst čeká UNCTAD i v letošním roce.
  • Mezinárodní měnový fond výrazně zhoršil vyhlídky globální ekonomiky. Zatímco dosud jí na letošní rok předpovídal růst o čtyři procenta, ve svém aktualizovaném výhledu odhad růstu snížil na 3,3 procenta. Citelná je revize hlavně pro eurozónu, kde fond čeká pokles ekonomiky o půl procenta a návrat do mělké recese. Dosud eurozóně předpovídal růst o 1,1 procenta.

 

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma 

  • Počet vozů pojištěných v rámci pojištění odpovědnosti za provoz motorových vozidel, takzvaného povinného ručení, loni stoupl o 126.000 na 6,76 milionu aut. Na svých webových stránkách to uvedla Česká kancelář pojistitelů (ČKP). Registrovaných vozidel je zhruba 7,2 milionu.
  • Česká republika loni získala z rozpočtu Evropské unie o 30,7 miliardy korun více, než do něj odvedla. To je o zhruba 17 miliard korun méně než o rok dříve. Pokles byl způsoben revizí národních účtů a pozastavením plateb kvůli problémům s některými operačními programy.
  • Americká centrální banka (Fed) se přiklonila k praxi některých dalších centrálních bank ve světě a vůbec poprvé zavádí takzvané cílování inflace. To znamená, že bude měnovou politiku provádět mimo jiné i s ohledem na vývoj inflace. Fed si stanovil, že v dlouhodobém výhledu je pro americkou ekonomiku nejvhodnější inflace v blízkosti dvou procent.
  • Silniční a dálniční síť se v Česku letos rozroste o 63 kilometrů. Dokončeny budou například Dobrovského tunely v Brně, obchvat Kolína na I/38 a část D1 z Bohumína ke státní hranici. Náročným projektem pro ŘSD bude i plánované zahájení generální rekonstrukce dálnice D1.
  • Podíl nekvalitních pohonných hmot zjištěných u tuzemských čerpacích stanic v loňském roce klesl na 4,4 procenta, což je nejnižší hodnota od roku 2001. Předloni činil podíl nekvalitních paliv 7,9 procenta ze zkoumaných vzorků. Zlepšila se kvalita benzinu, nafty i biopaliv. Česká obchodní inspekce začala loni zveřejňovat seznam čerpacích stanic, které pokutovala za prodej nekvalitních pohonných hmot.
  • Banky poskytly občanům loni 71.088 hypotečních úvěrů za 119 miliard korun. To je v meziročním srovnání 40procentní nárůst finančního objemu nově poskytnutých úvěrů. Vyplývá to ze zveřejněných statistik ministerstva pro místní rozvoj.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Co si myslíte o zadlužování?

Dluhy českých domácností rostou každý měsíc o miliardy korun. Poslední údaj je číslo 827,83 mld. Kč. Jaký je váš pohled na zadlužování? Máte nějakou hranici, nad kterou byste se nikdy nezadlužili? Na co byste si nikdy nepůjčili?

                                                            


Posledních 7 dní na našem serveru .

 

Anketa


Počet nezaměstnaných v prosinci po delší době opět překročil půlmilionovou hranici. Analytici odhadují, že množství lidí bez zaměstnání i nadále poroste. Obáváte se o svou práci?

  • O práci se neobávám - 33 %
  • Ano, z propouštění mám strach - 43 %
  • Je mi to celkem jedno, práci si najdu vždy - 24 %

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU