Využitím „přefakturace“ lze snížit konečnou cenu poskytnuté služby

31.01.2012 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Pojem „přefakturace“ v účetních předpisech nenalezneme, přesto se s ním v účetní praxi setkáváme poměrně často. Ve většině případů prostřednictvím „přefakturace“ požaduje účetní jednotka od jiného subjektu úhradu nákladů, které sama nespotřebovala, pouze zaplatila, přičemž ke spotřebování nákladů došlo jiným subjektem.

Z účetního pohledu pro pojem „přefakturace“ neexistují zásadní omezení. Jeho problematika je řešena Českým účetním standardem pro podnikatele č.019 (Náklady a výnosy, Bod 3.1.3.).

Z pohledu Zákona o dani z přidané hodnoty (dále jen zákon o DPH) je situace komplikovanější. V průběhu předchozích let měl zákon pro tento pojem speciální úpravu a stanovoval tak pro „přefakturaci“ určitý postup.

Cílem tohoto článku však není zabývat se úpravou pojmu „přefakturace“ v dřívějších zněních zákona o DPH, ale podat praktické informace, jak lze tohoto pojmu využít při snižování konečné (prodejní) ceny při respektování současného znění zákona o DPH.

Modelová firma

Jako příklad nám poslouží firma, Projekční kancelář, plátce DPH, která pro potřeby Zákazníka poskytuje službu - vyhotovuje pro něj stavební projekt. Tato firma si dále najímá Externistu, neplátce DPH, který k tomuto projektu vytvoří rozpočet cen stavebních prací a materiálů. Zákazníkovi Projekční kancelář pak fakturuje konečnou částku, která se skládá z ceny za projekt a z ceny za rozpočet. Protože je Projekční kancelář plátce DPH, je konečná cena za její službu včetně DPH.

V uvedeném případě lze využít možnosti „přefakturace“ a pro Zákazníka docílit potřebného efektu – nižší konečné ceny za službu Projekční kanceláře.

Praktická fakturace bude taková, že DPH se vypočte pouze ze základu za službu poskytnutou Projekční kanceláří a nikoliv i z částky, kterou Projekční kancelář obdrží od Zákazníka na úhradu rozpočtu provedeného Externistou (byť tato částka bude součástí celkem fakturované částky). Pro Zákazníka bude tedy služba levnější o částku DPH za rozpočet.

Tři podmínky

Popsaný postup umožňuje úprava obsažená v § 36 odst.11 současného znění zákona o DPH. Z této úpravy vyplývá, že do základu daně pro výpočet daně se nezahrnují částky, které plátce obdrží od jiné osoby na úhradu částek vynaložených jménem a na účet této jiné osoby. Je však potřeba, aby byly splněny níže uvedené tři podmínky:

  • u pořízeného zboží nebo služby plátce neuplatní odpočet daně na vstupu, pokud tato plnění pořídí od plátce daně (v našem případě k odpočtu daně za službu Externisty nedošlo, protože není plátcem DPH),
  • přijatá úhrada od jiné osoby nepřevýší částky uhrazené plátcem za plnění, které je předmětem „přefakturace“ (v našem případě je splněno),
  • předmětem „přefakturace“ jsou pouze částky „vynaložené jménem a na účet jiné osoby“ (tato podmínka je splněna v případě, že Projekční kancelář může doložit, například smlouvou, že služba provedená Externistou je pro Zákazníka. Je však splněna i v případě, pokud Projekční kancelář o nakoupeném plnění od Externisty a o jeho prodeji Zákazníkovi účtuje pouze na zúčtovacích vztazích (průběžných položkách), tzn. tyto částky nejsou výnosem nebo příjmem ani nákladem nebo výdajem (jedná se o částky, které neovlivňují základ daně z příjmů).

Postup podle § 36 odst.11 zákona o DPH,  tzv. „přefakturace“ určitých částek mimo základ daně může být použit nejen na „přefakturaci“ energií (teplo, plyn, chlad, elektřina a voda), ale i na jiné služby a lze jí aplikovat i při „přefakturaci“ částek za zboží.

Peklo IIČlánek vznikl na základě zodpovězeného dotazu Poradenské služby Infoservis, který provozuje Daňová a účetní kancelář Peklo II.

Autor článku

nt