Lumius loni zvýšil tržby o miliardu na více než devět miliard Kč

31.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. ledna (ČTK) - Tuzemský obchodník s elektřinou a plynem pro velkoodběratele Lumius v loňském roce utržil 9,2 miliardy korun, což je o zhruba miliardu více než v roce 2010. Zisk firma očekává 165 milionů korun. Konečným zákazníkům Lumius dodal 2,5 terawatthodin elektřiny a 4,5 TWh plynu. Firma o tom dnes informovala na setkání s novináři.

Podle ředitele společnosti Miloně Vojnara odběratelé hlásí negativní dopady ekonomické krize a pokles výroby. "Vzhledem k této situaci předpokládáme v roce 2012 navýšení tržeb jen na 9,5 miliardy Kč a hospodářského výsledku na 200 milionů korun," řekl Vojnar.

Lumius loni koupil stoprocentní podíl ve společnosti Mediaticon, která je lokálním distributorem elektřiny ve středních Čechách, a letos nevylučuje další akvizice. "Aktuálně máme rozpracovány asi tři projekty, které jsou ve stavu jednání," uvedl Vojnar.

Lumius zároveň zahájil likvidaci své dceřiné společnosti v Polsku, pro kterou loni v květnu získal licenci na prodej plynu. Podle Vojnara je to kvůli špatným podmínkám na polském trhu.

"Polský trh má obrovské problémy s legislativou a vše je nastaveno tak, aby lokální společnosti měly co nejméně konkurence. Aktuální situace v Polsku odpovídá situaci v České republice v roce 2007, kdy ještě existoval monopol a začínal proces liberalizace," poznamenal Vojnar.

Lumius loni také zrušil své dceřiné firmy v Chorvatsku a Maďarsku. V současnosti působí firma na rakouském a německém trhu s elektřinou. "Budeme se soustředit na trhy, které nám přináší zisk," dodal Vojnar.

Frýdecko-Místecká společnost Lumius vznikla v roce 2002. Jejím vlastníkem je podnikatel Pavel Miklas. Mezi významné odběratele firmy patří například Správa Pražského hradu, Národní divadlo či Národní galerie.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK