Tržby mlékařského družstva Jih poprvé přesáhly tři mld Kč

01.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tábor 1. února (ČTK) - Tržby Mlékařského a hospodářského družstva Jih, jež má pod kontrolou asi 16 procent české produkce mléka, loni poprvé přesáhly tři miliardy korun. ČTK to dnes řekl místopředseda družstva Zdeněk Houška. V roce 2010 družstvo podle auditovaných výsledků za prodej mléka a zboží utržilo 2,672 miliardy Kč. Zpracovatelům denně dodává zhruba milion litrů mléka. Asi 35 procent produkce loni družstvo vyvezlo do Německa.

Družstvo Jih má 200 členů - prvovýrobců s denní produkcí nad 1000 litrů. K nejvýznamnějším patří třeba ZD Záhoří na Písecku, či ZD Pluhův Žďár na Jindřichohradecku. Členy má i na Moravě, v západních a středních Čechách. Podle Houšky mohou být s loňskými výsledky spokojeni, družstvu se podařilo mléko prodat za ceny, jež byly proti průměru v ČR vyšší o 40 haléřů. Podle statistiků byla loni průměrná cena mléka v ČR 8,27 Kč za litr. Minima dosáhla v lednu (8,11 Kč/l), maxima v prosinci (8,46 Kč/l).

Družstvo Jih je významným dodavatelem mléka jihočeské Madety, které dodává téměř polovinu potřebné suroviny. Výkupní cena tohoto největšího zpracovatele v Česku, která se loni pohybovala kolem 8,38 Kč za litr, podle Houšky nekryje výrobní náklady zemědělců, tedy těch, kteří do modernizace museli investovat desítky milionů korun. Na zvýšení ceny ale družstvo nebude vyvíjet tlak, mohla by se udržet na stejné úrovni. Záležet ale bude na cenách nafty a dalších energií.

Dalším významným odběratelem družstva je jihoněmecká mlékárna Goldsteig v Chamu, kam denně od českých zemědělců putuje na 330.000 litrů mléka, a také Klatovská mlékárna. S těmi má družstvo uzavřené dlouhodobé smlouvy. Také Madeta by chtěla roční smlouvy s družstvem prodloužit na pět až deset let. Vypustit by ale chtěla pojistku pro prvovýrobce, tedy průměrnou výkupní cenu v Česku, od níž se odvíjí její měsíční upřesňování. To je podle Houšky nesmysl. "Bez takové pojistky s Madetou nikdo dlouhodobou smlouvu nepodepíše," zdůraznil.

Průměrnou výkupní cenu za litr mléka by podle vedení družstva Jih mohla nahradit třeba průměrná cena mléka v EU, která je vyšší, anebo data Výzkumného ústavu živočišné výroby v Uhříněvsi, jenž dlouhodobě sleduje náklady výroby mléka u několika desítek rozhodujících producentů v ČR.

Mlékařské a hospodářské družstvo Jih vzniklo v roce 1994. Sdružuje na 200 prvovýrobců. V roce 2010 utržilo za prodej mléka a zboží 2,672 mld Kč, z toho v tuzemsku tržby činily 1,672 mld Kč.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK