ČSÚ: Ceny pohonných hmot kromě LPG zastavily růst a mírně klesly

03.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Rekordní zdražování pohonných hmot se v uplynulém týdnu zastavilo a ceny mírně klesly. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil o čtyři haléře na průměrných 36,21 koruny za litr. Motorová nafta byla levnější o devět haléřů na 36,82 koruny za litr, vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu. Ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje také společnost CCS. Také podle jejích pondělních údajů mírně zlevňovaly.

 

Benzin Special 91 podle statistiků zlevnil o čtyři haléře, řidiči ho v průměru kupovali za 35,23 Kč/l. Plyn LPG ve srovnání s předchozím týdnem dále zdražil o čtyři haléře na 17,50 Kč/l.

 

Podle pondělních údajů společnosti CCS benzin Natural 95 zlevnil o osm haléřů na 35,92 koruny za litr a cena nafty se snížila o čtyři haléře na 36,65 Kč/l.

 

Podle analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum výraznějšímu zlevnění zabránil růst distribučních marží. Benzin a nafta na burze v Rotterdamu zdražily, ale koruna zároveň posílila. "Díky zpevňování měny bychom se v následujících dnech měli dočkat zlevnění, které by se mohlo pohybovat až v řádu desetihaléřů," uvedl Čermák.

 

Analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta míní, že pro ceny ropy bude důležitý vývoj v Íránu, na jehož ropu se EU rozhodla uvalit embargo. "EU se rozhodla, že ropu přestane nakupovat až od července a dohodnuté kontrakty do poloviny roku ponechá v platnosti. Írán ale přišel s varováním, že dodávky omezí okamžitě, což by nepochybně vyvolalo další tlak na zvyšování cen černého zlata," podotkl Novák.

 

Autor článku

aktualita

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK