Pojišťovně UNIQA stoupl hrubý zisk o šest milionů na 206 mil. Kč

03.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. února (ČTK) - Pojišťovně UNIQA, která patří do osmičky největších pojišťoven na tuzemském trhu, stoupl loni hrubý zisk o šest milionů na 206 milionu Kč. Na pojistném vybrala loni 5,5 miliardy korun, tedy meziročně o téměř 11 procent více. ČTK to dnes sdělila mluvčí pojišťovny Eva Svobodová. Celkem pojišťovny v ČR vybraly loni na pojistném 116,3 miliardy Kč, což byl meziroční pokles o 0,3 procenta.

V neživotním pojištění posílila UNIQA o 7,3 procenta na téměř čtyři miliardy Kč. Největší zastoupení opět mělo pojištění vozidel (52 procent), které stagnovalo, i když meziročně přibylo šest procent pojistných smluv. Průměrné pojistné meziročně kleslo, což odráží celkovou několikaletou nepříznivou situaci na trhu povinného ručení. Vedle autopojištění UNIQA rostla i v pojištění průmyslu (o 17 procent), úrazovém (36 procent), soukromém zdravotním (41 procent) a v cestovním pojištění (18 procent).

V životním pojištění vybrala 1,5 miliardy korun, což bylo meziročně 20,6 procenta více. Běžně placené životní pojištění vzrostlo o 2,3 procenta. Podle nově zavedené metodiky vykazování výsledků České asociace pojišťoven dosáhla UNIQA celkového růstu 6,6 procenta. V neživotním pojištění zaznamenala růst 7,3 procenta a v životním pojištění 4,3 procenta. I podle této metodiky byla UNIQA druhou nejrychleji rostoucí velkou pojišťovnou na trhu.

Počet pojistných smluv ve kmeni pojišťovny meziročně stoupl o osm procent na 644.400 kusů. Nejrychleji rostl kmen životních pojistek (o 20,5 procenta).

Hlavním akcionářem pojišťovny UNIQA je největší rakouská pojišťovací skupina UNIQA. Ta má na rakouském pojistném trhu více než pětinový podíl. Pojišťovna vznikla v roce 1993 jako Česko-rakouská pojišťovna, koncernový název převzala v polovině roku 2001.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK