Slovensko snížilo výhled růstu ekonomiky na 1,1 procenta

06.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 6. února (ČTK) - Slovensko snížilo výhled letošního růstu domácí ekonomiky na 1,1 procenta z dosud očekávaných 1,7 procenta. Vyplývá to z předběžné prognózy, kterou dnes zveřejnilo ministerstvo financí. Horší kondice hospodářství se bez dodatečných opatření patrně projeví ve vyšším schodku veřejných financí.

Exportně orientovaná slovenská ekonomika je závislá hlavně na vývoji v eurozóně, která se potýká s dluhovou krizí. Horší vývoj u hlavních obchodních partnerů země se odrazil už v listopadové prognóze ministerstva, jež snížila letošní výhled růstu hrubého domácího produktu (HDP) z původních 3,4 procenta na polovinu. Analytici ale i opozice už tehdy upozorňovali, že skutečný výsledek může být ještě horší.

Nižší tempo hospodářského růstu patrně zkomplikuje plnění závazku Slovenska snížit schodek veřejných financí v roce 2013 pod tříprocentní limit vyžadovaný Evropskou unii. Na letošní rok dosluhující vláda původně naplánovala veřejný schodek ve výši 4,6 procenta HDP. Ministerstvo financí v reakci na novou prognózu uvedlo, že s novými úspornými opatřeními nepočítá. Další kroky k ozdravení státních financí tak budou na novém kabinetu, který vzejde z březnových předčasných voleb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK