Co týden dal?

05.12.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Opět je tu pátek a vy se můžete těšit na zbrusu nový souhrn zajímavých zpráv z celého týdne. Víte například o tom, že většina z vás se stále bojí nakupovat vánoční dárky na dluh? Pokud ne, tak se pozorně čtěte!

Posledních 7 dní ve světě

Evropský komisař pro měnové záležitosti Pedro Solbes varoval, že pokud nebude v případě Německa a Francie vynucena rozpočtová disciplína, odrazí se to na dluhopisových trzích a úrokových sazbách. Podotkl přitom, že navrhne mechanismus, který by byl více přizpůsoben ekonomické realitě. Komisař také uvedl, že rozhodnutí ministrů financí pozdržet sankce vůči Německu a Francii je "velmi špatným precedentem" pro země přizvané k EU, které musí přijímat bolestivá opatření, aby snížily své deficity a mohly vstoupit do eurozóny.

Americký prezident George W.Bush ve čtvrtek uvedl, že americká vláda zanedlouho oznámí jeho rozhodnutí v otázce kontroverzních cel na dovoz oceli. "Mé rozhodnutí bude založeno na silném přesvědčení, že američtí spotřebitelé a americká ekonomika na tom budou lépe ve světě volného obchodu, ve světě, kde se obchoduje férově," řekl Bush novinářům. "Jednal jsem tak, abych dal ocelářskému průmyslu čas se přizpůsobit. Jednal jsem tak, abychom dali světu včas najevo, že obchodovat budeme, ale chceme obchodovat férově. A toto rozhodnutí bude oznámeno brzy," dodal Bush.

Nová pravidla Evropské unie pro akvizice společností, jež jsou výsledkem 15 let trpké konfrontace mezi jednotlivými vládami EU, aktivitu regionu v oblasti fúzí příliš neoživí, uvedli analytici. Schválená "Směrnice pro slučování firem" je považována za základní pilíř strategie EU v oblasti integrace kapitálových trhů. Zavádí větší průhlednost během akvizičního procesu a zájemce zavazuje k rozšíření nabídky na všechny akcionáře za slušnou cenu. Nová pravidla však nedokážou zamezit obranným opatřením proti fúzím, jež se běžně používají v EU, jako jsou hlasovací omezení, limity pro převody akcií nebo dvojité kotování akcií s mnohočetnými hlasovacími právy. Směrnice, již musí ještě uzákonit Evropský parlament, tak umožní firmám jako Volkswagen nebo švédský Ericsson či Electrolux, aby se nadále úspěšně bránily proti převzetí.

Francouz, který spálil na popel své celoživotní úspory předtím, než spolykal dvě tuby prášků, bude muset nějaký čas žít s prázdným bankovním účtem. Pokus o sebevraždu mu totiž kvůli zásahu sousedů nevyšel. Francouz chtěl ukončit svůj život tak, aby po něm nic nezbylo. Vybral si proto z banky v pětistovkových bankovkách všech 240.000 eur a v koupelně je spálil. Nakonec spolykal prášky.

...více informací naleznete na www.finance.cz


Posledních 7 dní u nás

Vládní koalice premiéra Vladimíra Špidly zůstala ve středu jednotná a prosadila v Poslanecké sněmovně státní rozpočet na rok 2004. Hlasování ve třetím, závěrečném čtení proběhlo striktně podle stranické příslušnosti. Pro rozpočet zvedlo ruku 98 poslanců vládní koalice, proti bylo 95 zástupců opozice. Šest poslanců se hlasování neúčastnilo, zatímco nezařazený Petr Kott se zdržel. Rozpočet předpokládá v příštím roce rekordní deficit ve výši 115 miliard korun, tedy zhruba 4,6 procenta předpokládaného hrubého domácího produktu (HDP). Rozpočtový schodek by tak měl klesnout z 5,6 procenta HDP odhadovaných v letošním roce.

Vládní výběrová komise jednomyslně doporučila Česku pronájem nových stíhaček JAS-39 Gripen od švédského letectva, oznámil v pondělí mluvčí Ministerstva obrany Ladislav Šticha. Pokud doporučení komise potvrdí vláda, nahradí gripeny od roku 2005 dosluhující sovětské stroje MiG 21. Kabinet by měl o přezbrojení letectva definitivně rozhodnout do konce roku. Česko má na pořízení 14 stíhaček k dispozici 1,5 miliardy korun ročně, což podle odborníků stačí sotva na běžnou údržbu a provoz. Od roku 2008 počítá ještě s investičními náklady ve výši 3,5 až 4,0 miliardy korun ročně.

Česká národní banka ve čtvrtek uvedla, že od 1.ledna rozšíří vyhlašovaný kursovní lístek o 13 světových měn. Od 1.ledna tak bude kromě 13 hlavních světových měn zveřejňován například i kurs bulharského leva, hongkongského dolaru, jihoafrického randu nebo turecké liry, dodala ČNB.

Dopravci se dohodli s vládou na snížení "silniční daně" pro automobily splňující ekologická kritéria, jež by kompenzovalo nárůst spotřebních daní u motorové nafty.

...více informací naleznete na www.finance.cz nebo www.finance.cz/reuters 


Posledních 7 dní na našem serveru

Konec roku se blíží. Pokud ještě nevíte, jak naložit se stavebním spořením, náš nový Rádce v sekci Bydlení vám pomůže. Tentokrát tedy: Co dělat, když chcete vyšší podporu co nejdéle? . A nezapomeňte, pokud budete chtít ještě uzavřít smlouvu za současných podmínek,  máte poslední možnost. Po novém roce již bude pozdě!

Když chcete obchodovat na kapitálových trzích, musíte si nejprve zvolit dobrého partnera. Prostředníka, který má přístup na Burzy a bude na Váš příkaz vyřizovat nákupy a prodeje cenných papírů. Najděte si svého obchodníka s cennými papíry v našich zbrusu nových seznamech!

V sekci Penze Vám přinášíme aktualizované údaje o penzijních fondech. Najdete zde nejčerstvější ekonomická data jednotlivých penzijních fondů za třetí čtvrtletí letošního roku.

Téma naší pravidelné rubriky Fintriky v tomto týdnu je "Vánoce na dluh-žádný problém". Pro každý den jsme pro vás připravili informace o kontokorentu, kreditních kartách, úvěrových kartách, o spotřebitelském úvěru a o splátkovém prodeji.


On-line prodej

Využijte končících výhod stavebního spoření! Při uzavření stavebního spoření v našem Prodejním centru navíc získáte finanční prémii až 600 Kč u vybraných stavebních spořitelen. Máte poslední šanci uzavřít si stavební spoření za stávajících výhodnějších podmínek!


Poradenství

Jedním z našich projektů je projekt poradna.finance.cz zaměřený na rady našim pravidelným čtenářům od odborníků z různých oblastí osobních i firemních financí. Z Poradenství každý týden vybíráme jednu zajímavou radu. Třeba pomůže i Vám...

 

S problémem, jak správně rozložit riziko vkladů u bank, se na Poradenské centrum obrátil jeden náš čtenář: "Pro rozložení rizika jsme si v minulosti založili 2 účty- 1xPostžiro u IPB a 1xOsobní účet u ČSOB. Po pohlcení IPB bankou ČSOB máme tedy rodinné finance u jednoho majitele, což v podstatě ruší výhodu rozloženého rizika. Co byste nám aktuálně poradili, jak dosáhnout optimálně opět rozložení rizika, pokud si Postžiro chceme ponechat a druhý účet by měl mít v podstatě jen vkladový minimální pohyb (ukládání přebytků, občasný výběr či převod zpět na Postžiro)."

Odpovědi na jeho dotaz se zhostil poradce Petr Šveda z Böhm & partner a.s.. Jaké řešení problému mu nabídl si můžete přečíst zde.

Pokud si s něčím také nevíte rady, napište nám. Dotaz jednoduše vložte do příslušné sekce na poradna.finance.cz.


Anketa

V tomto týdnu jsme vám položili otázku "Jakým způsobem se letos chystáte pořídit vánoční dárky?".

Podle výsledků ankety se většina z vás (65%) stále bojí dluhů a vše kupuje jen za hotové. Jen 1/5 z vás zaplatí vánoční dárky "kreditní kartou". Pro pořízení dárků prostřednictvím "úvěrové karty", "spotřebitelského úvěru", "na splátky" nebo "na leasing" se rozhodlo pouze okolo 5% čtenářů.

Na výsledky hlasování se můžete podívat na následujícím koláčovém grafu:

 


hotově
kreditní kartou
úvěrovou kartou
spotřebitelským úvěrem
na splátky
na leasing

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU