NYSE Euronext má kvůli nákladům na zmařenou fúzi nižší zisk

10.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Paříž 10. února (ČTK) - Transatlantický burzovní operátor NYSE Euronext vytvořil ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk 110 milionů dolarů (asi 2,1 miliardy Kč). To je meziroční propad asi o 19 procent. V poklesu zisku se odrážejí hlavně náklady na zmařenou fúzi s německou společností Deutsche Börse, které NYSE Euronext musela vyplatit asi 38 milionů dolarů. Fúzi zakázaly regulační orgány v Evropě.

Zisk na akcii se tak v posledních třech měsících loňského roku snížil na 43 centů z předchozích 51 centů o rok dříve. Jednorázové náklady, které mají souvislost s fúzí, celkem dosáhly 46 milionů dolarů. Firma uvedla, že s akcionáři projedná další strategii, která předpokládá, že burza si další rozvoj zajistí sama.

Společnost NYSE Euronext vznikla sama fúzí, a to spojením věhlasné newyorské burzy NYSE a společnosti Euronext. Ta provozuje burzy v Paříži, Lisabonu, Amsterodamu, Bruselu a Londýně.

Hodnota navrhované transakce mezi Deutsche Börse a NYSE Euronext se pohybovala kolem deseti miliard dolarů (téměř 190 miliard Kč). Podniky se sloučením snažily vytvořit největší burzovní společnost světa s nabídkou řady finančních produktů, od akcií po deriváty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK