Jirák: Investování s penzijními společnostmi bude výrazně levnější než běžné investování do podílových fondů

13.02.2012 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Zatímco spoření do 3. pilíře bude po 1. 1. 2013 vhodné pro každého občana, rozhodnutí o vstupu do 2. pilíře bude závislé především na výši příjmů a věku konkrétního občana, uvedl v rozhovoru Pavel Jirák.

S Pavlem Jirákem, předsedou představenstva a výkonným ředitelem Penzijního fondu Komerční banky, jsme se bavili o nové podobě penzijního připojištění, o jeho reformě i souvisejících poplatcích.  

Co se v souvislosti se startem penzijní reformy změní pro stávající účastníky penzijních fondů? Budou muset přesunout své úspory jinam, nebo jim zůstanou zachovány stávající smlouvy a jejich podmínky – například včetně garance nezáporného zhodnocení vložených prostředků?
Především je nutné zdůraznit, že pro stávající účastníky penzijních fondů se na dosavadních právech, povinnostech a nárocích nic nemění, a to s výjimkou změny výše státních příspěvků.
Navíc jsem přesvědčen, že stávajícím účastníkům nebo těm, kdo do penzijních fondů vstoupí do konce listopadu letošního roku, přinese transformace penzijních fondů několik důležitých výhod. Účastníci se mohou kdykoliv po 1.1.2013 rozhodnout, zda zůstanou v transformovaném fondu a využijí tak i nadále výhody v podobě  garance nezáporného výnosu v každém roce a rovněž i možnost výběru poloviny prostředků po 15 letech spoření (tzv. výsluhovou penzi). Současně však budou mít účastníci možnost přestoupit do nových účastnických fondů, které vzniknou v rámci třetího pilíře – třeba do fondu s rizikovějším profilem, který dává naději vyššího výnosu, ale investiční riziko si ponese sám účastník.

Kolik účastníků podle vás zachová spoření ve stávajících penzijních fondech a kolik jich přesune své úspory do nových účastnických fondů?
V této souvislosti je žádoucí nejprve vysvětlit způsob transformace.  Stávající penzijní fondy budou transformovány do penzijních společností takovým způsobem, že dojde k oddělení majetku účastníků (který bude vyčleněn do transformovaného fondu) od majetku akcionářů, který bude v penzijní společnosti. K transformaci dojde k 1. 1. 2013.
Do transformovaného fondu již nebude možné vstoupit, což znamená, že počet účastníků v něm bude s časem logicky klesat. Část účastníků tedy přejde do nových účastnických fondů, které budou založeny penzijními společnostmi, část časem přestane spořit, protože se dožije důchodového věku nebo bude muset řešit tíživou finanční situaci.
Očekávám, že zejména v prvním roce fungování transformovaných penzijních společností převáží výhody transformovaného fondu nad případnými vyššími výnosy nových fondů. Část účastníků bude jen sledovat úroveň výnosů nových účastnických fondů a o přesunu svých prostředků do účastnických fondů se rozhodne až v dalších letech. Nicméně jsem přesvědčený, že zájem Čechů o nové účastnické fondy bude veliký. Budoucí třetí pilíř vnímám jako nejatraktivnější finanční produkt, a to díky zachování možnosti získat příspěvek zaměstnavatele, díky zvýšení státního příspěvku, daňovým výhodám, velmi nízkým poplatkům za správu prostředků a možnosti výběru z více investičních profilů. Doplňkové penzijní spoření by tak mělo být jedním z klíčových produktů dlouhodobého spoření na důchod pro každého občana.

U nových fondů si lidé budou vybírat investiční strategii, budou se tedy rozhodovat mezi mírou rizika a potenciálním výnosem. U dosavadních fondů se naproti tomu žádná strategie nevybírá a ani samotné fondy nemají volné ruce kvůli legislativnímu omezení. Mohl byste přiblížit, do čeho se investovalo za nynějších podmínek?
V  současném systému penzijního připojištění jsou legislativní omezení skutečně zásadní, navíc podpořená nutností každoroční garance nezáporného zhodnocení prostředků účastníků. Vzhledem k dlouhodobému charakteru spoření na důchod jsme v investování prostředků účastníků ještě obezřetnější, neboť bezpečí úspor účastníků je pro nás na prvním místě. Více než osmdesát procent prostředků máme v dluhopisech, přičemž naprostou většinu v dluhopisech České republiky. Ostatní prostředky ukládáme ve formě depozit. Sázíme na jistotu a preferujeme dlouhodobý, stabilní výnos pro účastníky.

Mohl byste odhadnout, jaké zhodnocení připíše Penzijní fond Komerční banky svým účastníkům za rok 2011? 
Očekáváme zhodnocení prostředků na úrovni 2 %, tedy přibližně na srovnatelné úrovni s rokem 2010, kdy dosáhl Penzijní fond Komerční banky zisku 726,8 mil. Kč a výše zhodnocení prostředků účastníků činila 2,23 %. Zhodnocení tak přesáhne i letos průměrnou meziroční míru inflace, která byla v roce 2011 ve výši 1,9 %.
Penzijní fond Komerční banky je v tomto parametru jedním z nejlepších fondů na trhu a dlouhodobě připisujeme účastníkům solidní zhodnocení jejich prostředků, a to nad průměrem trhu.

Přiblížil byste nám jednotlivé strategie, které budete od ledna 2013 nabízet?
ČNB má na udělení licence pro působení penzijních společností lhůtu 6 měsíců. Před udělením licence by byly všechny úvahy typu kolik fondů a s jakou investiční strategií poněkud předčasné.
Nicméně v současné době analyzujeme vhodné možnosti rozšíření nabídky fondů penzijní společnosti. Dá se očekávat, že klientům nabídneme možnosti nad rámec zákonem stanoveného minima – tedy více fondů, než jen jediný s konzervativní investiční strategií.

Je pravda, že za penzijní spoření se bude od ledna 2013 platit poplatek? Jakou bude mít formu?
Penzijní společnosti budou mít nárok na úplatu za správu prostředků účastníků, která bude hrazená z majetku v účastnickém fondu. Maximální výše úplaty za správu prostředků je stanovena zákonem a ve III. pilíři se pohybuje od 0,4% do 0,8% p.a., a to v závislosti na typu účastnického fondu. Rovněž má nárok na úplatu za zhodnocení majetku v účastnických fondech (pouze když bude hodnota penzijní jednotky vyšší než v předchozím roce) Nad rámec této úplaty budou moci penzijní společnosti účtovat účastníkům pouze poplatky za změnu strategie spoření častěji než jednou ročně, za převod prostředků účastníka k jiné penzijní společnosti, za odeslání výpisu důchodového spoření častěji než jednou ročně a za poskytování informací jiným způsobem, než stanoví zákon.
Poplatky spojené se spořením v penzijních společnostech tak budou výrazně nižší, než u běžného investování do podílových fondů.

Vedle velkých změn u současného penzijního připojištění, vzniká ještě tzv. druhý pilíř, což budou další fondy a další volba pro lidi, jakou investiční strategii na stáří zvolit. Bude vaše finanční skupina nabízet také spoření ve druhém pilíři?
Komerční banka je univerzální finanční skupina, která nabízí širokou paletu produktů a služeb. Do konce února proto požádáme Českou národní banku o udělení licence pro působení Penzijní společnosti v obou pilířích důchodového systému. Našim stávajícím klientům i novým zájemcům chceme i nadále poskytovat komplexní škálu produktů dlouhodobého spoření a investic, jejichž klíčovou součástí je spoření na důchod, společně s životním pojištěním, stavebním spořením, investicemi do podílových fondů, bankovními depozity  a podobně. 

Nebudou si vlastně vaše fondy ve druhém pilíři a fondy ve třetím pilíři konkurovat?
Vzhledem k očekávanému postupnému snižování tzv. náhradového poměru průměrného důchodu k průměrné mzdě by měla zejména mladší generace zvýšit částky pravidelného spoření na důchod a zároveň rozšířit počet zdrojů, ze kterých bude důchody čerpat. Zatímco spoření do 3. pilíře bude po 1. 1. 2013 vhodné pro každého občana, rozhodnutí o vstupu do 2. pilíře bude závislé především na výši příjmů a věku konkrétního občana. Spoření v obou pilířích proto bude vhodné zejména pro občany mladší, alespoň s průměrným příjmem. V tomto ohledu je naprosto klíčová férová komunikace budoucích penzijních společností a distributorů o vhodnosti spoření ve 2. pilíři.
 
Děkujeme za rozhovor, redakce Finance.cz

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY