Irák zatím nedovolí Exxonu žádat o další kontrakt na těžbu ropy

12.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Basra (Irák) 12. února (ČTK) - Americký energetický koncern Exxon Mobil se zatím nemůže ucházet o další kontrakt na těžbu ropy v Iráku. Řekl to místopředseda tamní vlády Husajn Šahristání. Bagdádu se nelíbí, že Exxon Mobil spolupracuje s poloautonomním Kurdistánem, který podle Iráku není oprávněn žádné licence udělovat. Před podobným postupem Šahristání varoval i manažery francouzského koncernu Total.

"Exxon byl o postoji irácké vlády informován jasně a otevřeně," řekl Šahristání, jehož citovala agentura Reuters. "Požádali nás o určitý čas a my teď čekáme na jejich konečnou odpověď, abychom je mohli informovat o našem konečném rozhodnutí," dodal.

Exxon loni podepsal v Kurdistánu několik smluv, za což si od iráckých úřadů vysloužil tvrdou kritiku. Nyní se Irák chystá otevřít už čtvrté kolo nabídek a Exxon opět usiloval o účast. "V tuto chvíli nemají kvalifikaci pro účast ve čtvrtém kole," řekl Šahristání. Neupřesnil však, zda má Exxon šanci později.

O investicích v Kurdistánu uvažuje i francouzský energetický koncern Total, který dal svůj záměr najevo v pátek. Irák jej ale také varoval, aby se nesnažil s Kurdistánem bez souhlasu Bagdádu spolupracovat. Pokud nebude nařízení respektovat, ponese prý stejné následky, jako všechny ostatní firmy před ním.

"Postoj irácké vlády bude stejný, jako u všech ostatních těžebních firem. To znamená, že žádný podnik není oprávněn podepisovat smlouvu bez souhlasu ústřední vlády Iráku," řekl Šahristání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK