Platy v Německu by letos měly výrazně vzrůst, požaduje ministryně

12.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 12. února (ČTK) - Německá ministryně práce a sociálních věcí Ursula von der Leyenová vyzvala zaměstnavatele, aby letos citelně zvýšili platy. V posledních letech byl růst podle ní nedostatečný, teď ale situace dospěla k tomu, aby se platy zvýšily o víc, než činí inflace. Ta je slabě nad dvěma procenty. Ministryně za svůj apel nicméně sklidila kritiku i z vlastních řad, odbory zase chtějí pro zaměstnance přidat mnohem víc.

"V minulých letech jsme tady v Německu pilně pracovali, ale pokud jde o platy, drželi jsme se zpátky, abychom bez úhony přečkali finanční krizi," řekla ministryně listu Bild am Sonntag. "Vzhledem k tomu, že jsme uspěli a německé podniky vytvářejí vysoké zisky, nadešel čas, aby svůj díl dostali i zaměstnanci a dočkali se zřetelného zvýšení platu," dodala.

Na dotaz, co to znamená zřetelné zvýšení platu, ministryně řekla, že by to mělo být nad inflací. Agentura Reuters v této souvislosti připomíná, že v Německu nebývá zvykem, aby do mzdových vyjednávání mezi zaměstnavateli a odboráři zasahovali političtí lídři. Ještě podivnější je to, že ministryně vyslovila konkrétní rozsah zvýšení.

Von der Leyenová je členkou Křesťanskodemokratické unie (CDU) a někdy bývá označována za jednu z možných nástupkyň kancléřky Angely Merkelové. Za její apel ke zvýšení platů ji ale hned kritizoval její stranický kolega Michael Fuchs, který je horlivým zastáncem průmyslových firem. Nadšený nebyl ani lídr koaličních svobodných demokratů (FDP).

O platech pro zhruba devět milionů zaměstnanců se začne vyjednávat už v nadcházejících týdnech. Dva největší odborové svazy v Německu chtějí svým členům vyjednat zvýšení platu v průměru asi o 6,5 procenta. Vlivný svaz IG Metall hájí zájmy zhruba 3,6 milionu pracovníků v průmyslu, zatímco svaz Verdi jedná za dva miliony zaměstnanců ve veřejném sektoru. Zaměstnavatelé požadavky odborů na růst platů považují za přehnané.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK