Pražská burza silně roste, index PX opět nad 1000 bodů

13.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. února (ČTK) - Pražský akciový trh po páteční razantní ztrátě zaznamenává druhý největší letošní růst. Hlavní index PX si v 10:45 připsal 2,5 procenta a vrátil se zpět nad 1000 bodů na 1015,6 bodu. Po pátečních propadech se velmi dobře daří bankám, zisky si s výjimkou jediného připisují i další přední akciové tituly, vyplývá z výsledků burzy.

Další evropské burzy se podle makléře Patria Direct Pavola Mokoše vyvíjejí podobně, akciové trhy mažou ztráty poté, co řečtí zákonodárci schválili další nezbytné škrty pro získání druhého záchranného balíku od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu.

V Praze se nejlépe daří rakouské Erste Bank, její akcie rostou bezmála o 4,5 procenta na 486 Kč při dosavadním dnešním maximu nad 490 Kč. "Analytici HSBC zvýšili cílovou cenu pro akcie Erste Bank na 23 eur (579 Kč) z 15 eur (378 Kč), zatímco doporučení ponechali na ´neutrální´," uvedl Mokoš.

Akcie Komerční banky posilují o téměř 2,5 procenta na 3690 Kč a čtyřprocentní zisk na rovných 870 korun si připisují cenné papíry pojišťovací skupiny VIG.

Hlubokou páteční ztrátu mažou i akcie těžební společnosti NWR, které rostou aktuálně o dvě a tři čtvrtě procenta a blíží se ke 157 korunám. Daří se i akciím mediální CME, posilují o téměř pět procent na 167 Kč.

Zisky kolem procenta si připisují také telekomunikační operátor Telefónica nebo energetická společnost ČEZ. Na pátečních hodnotách stagnuje textilka Pegas Nonwovens a kolem procenta odepisuje technologická KIT digital.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK