Spotřební úvěr - řešení Vánoc

09.12.2003 | , Finance.cz
LEASING A SPLÁTKY


Je doba před Vánoci a my přemýšlíme, kde vzít peníze na nákup dárků. Jednou z variant může být i půjčka od banky - spotřebitelský úvěr. Která je ale nejvýhodnější? Nejenom na tuto otázku se Vám pokusíme odpovědět…

Spotřebitelské úvěry jsou poskytovány komerčními bankami klientům na řešení jejich nenadálých finančních potřeb. Jsou určeny především k nákupu spotřebního zboží, k financování různých služeb (dovolená, školné) a mohou také sloužit k zaplacení nákupu či rekonstrukce nemovitosti.
Úvěr si můžete pořídit i "neúčelový", který použijete k nákupu dle Vašeho uvážení, tedy třeba i na dárky.

Kdo má na úvěr nárok?
Úvěr je nabízen fyzickým osobám, které jsou starší 18 let, se státním občanstvím ČR. Také je potřeba mít trvalé bydliště na území ČR.
Některé banky pro poskytnutí úvěru požadují, aby si žadatel v daném ústavu vedl účet. Optimální dobou bývají tři měsíce. U některých bank stačí, když se běžný účet uzavře spolu se spotřebitelským úvěrem.

Jak si jej zařídit
Rozhodnete-li se zařídit si spotřebitelský úvěr, měli byste si prvně zjistit, jaké druhy jsou na našem trhu k dispozici. Určitě by Vás měly zajímat nabízené úrokové sazby jednotlivých bank. V podstatě jsou téměř všechny na stejné výši okolo 8,2% ročně. Shrnutí všech důležitých údajů naleznete v následující tabulce:

Banka

Min. vklad

Max. vklad

Zajištění

Úroková sazba – účelový

Úroková sazba – neúčelový

I pro neklienty?

ČS

0

100 000Kč

Ne

Od 7,9%

Od 8,9%

Ano

KB

50 000Kč

500 000Kč

Ne – do 120 000Kč

Od 8,58%

Od 8,58%

Ne

ČSOB – účelový

20 000Kč

750 000Kč

Ne – do 400 000Kč

Od 8,9%

-

Ne

ČSOB – bezúčelový

20 000Kč

150 000Kč

Ne – do 100 000Kč

-

12,9%

Ne

Živnostenská banka

50 000Kč

Bez omezení

Od 50 000Kč

Od 7,7%

Od 8,7%

Ano

Reiffeisen Bank

20 000Kč

150 000Kč

Ne

-

Od 8,0 %

Ne

HVB Bank

50 000Kč

500 000Kč

Ne

7%

7%

Ne

Jste-li již teď klientem banky, u které si chcete úvěr zařídit a máte zde založen běžný účet, na který Vám je připisována výplata, pak máte o starost méně. Nemusíte nosit potvrzení o výši příjmu a stačí, když předložíte občanský průkaz. Ostatní žadatelé musí předložit jak potvrzení o výši příjmu, tak průkaz totožnosti spolu s dokladem o trvalém bydlišti (např. SIPO).

Jaký typ úvěru si můžete vybrat?
Nabízejí se dva základní druhy. Účelový a bezúčelový úvěr. Úvěr účelový bývá obvykle s výhodnější úrokovou sazbou, ale není to vždy pravdou. U neúčelového nemusíte bance sdělovat Váš finanční záměr. Celou sumu pak můžete použít zcela dle Vaší potřeby. Je jen důležité, aby byla Vaše platební morálka naprosto v pořádku. Ti, kteří budou hrubě porušovat splátkový kalendář, nemusí mít v budoucnosti možnost opětovně využít úvěrových služeb u žádné banky.
Další typy spotřebitelských úvěrů se určují podle způsobu výplaty. Hotovostní a bezhotovostní. Ten první, tj. hotovostní, je vyplácen finanční institucí žadateli "na ruku". Bezhotovostní úvěr bývá převeden na konto klienta nebo přímo na konto prodejce, u kterého nakoupíte zboží či služby. Převod nastává po předložení faktury klientem.
Finanční částku, kterou si zapůjčíte, máte možnost čerpat jednorázově nebo postupně.
Všechny zmíněné kategorie se mohou mezi sebou navzájem kombinovat. Podle těchto kritérií jsou potom jednotlivým typům úvěrů přiřazeny různě vysoké úrokové sazby a např. také různé požadavky na zajištění úvěru. U nižších částek banka většinou nepožaduje žádné jištění (záruku třetí osoby).

Poplatky
Vše záleží na bance. Některé mají danou určitou sazbu za posouzení žádosti o úvěr, která je určena buď procentem požadované výše, nebo pevně danou částkou. Tato částka se většinou klientovi nevrací, ani při zamítnutí jeho žádosti o úvěr. Jiné banky vybírají opakovaně poplatky za vedení či správu úvěru.

Výhody a nevýhody úvěru
Výhodné u těchto úvěrů je určitě to, že si můžete pořídit co potřebujete a nemusíte dlouhou dobu šetřit. Na druhou stranu ale zaplatíte vyšší částku, než si půjčite. Sčítá se Vám tak půjčená suma s úrokem.

Splátkový prodej
Další možností uhrazení zboží, i když na něj nemáte dostatečnou sumu peněz, je splátkový prodej. Ten poskytují splátkové společnosti a zařídit si jej můžete přímo u obchodníka. Nabídnuta Vám bude buď jednorázová půjčka nebo karta, ze které budete moci opakovaně čerpat částku do výše úvěrového rámce, který si stanovíte (10000Kč - 60000Kč). Měsíčně se pak dluh splácí zhruba od 3% z celkového úvěrového rámce. Maximální výše zůstává na Vašem uvážení. Při jednorázovém úvěru se splátka přesně stanoví ve smlouvě.

Na tom, jakou formu platby za zboží zvolíte, záleží pouze na Vás. Možnost jít dnes nakupovat bez peněz tu je. Teď jen každý z nás musí zvážit, zda-li se nám vyplatí zaplatit celkem o několik procent více, než při nákupu za vlastní peníze a jestli budeme mít finanční prostředky na splácení i po několik následujících měsíců.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: LEASING A SPLÁTKY