Komerční bance loni klesl zisk o 29 procent na 9,5 mld. Kč

16.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. února (ČTK) - Komerční bance v loňském roce klesl meziročně čistý zisk o 28,9 procenta na 9,5 miliardy korun. Propad byl způsoben jednorázovým znehodnocením řeckých dluhopisů v držení banky, což jí ubralo z čistého zisku 5,4 miliardy korun. Předloni banka vykázala čistý zisk 13,33 miliardy korun. Banka to dnes sdělila ČTK.

Představenstvo Komerční banky navrhne dozorčí radě výplatu dividendy 160 korun na akcii, což je o 110 korun méně než loni. Banka by tak na dividendách rozdělila 6,1 miliardy korun.

Čisté úrokové výnosy, které mají největší podíl na celkových výnosech, loni vzrostly o 3,5 procenta na 22,2 miliardy korun. Příjem banky z čistých poplatků a provizí meziročně poklesl o 5,4 procenta na 7,3 miliardy korun.

Celkové náklady rizika se výrazně zvýšily, a to o 136 procent na 7,3 miliardy korun. K jejich zvýšení přispělo snížení hodnoty řeckých vládních dluhopisů. KB zaúčtovala snížení hodnoty řeckých dluhopisů v rozsahu celkem představujícím 75 procent jejich nominální hodnoty. "Účetní hodnota dluhopisů po snížení je na relativně limitované úrovni 2,1 miliardy Kč," uvedla banka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK