Očištěné tržby Nestlé loni vzrostly více, než se čekalo

16.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vevey (Švýcarsko) 16. února (ČTK) - Očištěné tržby švýcarského potravinářského koncernu Nestlé vzrostly za loňský rok o 7,5 procenta, což mírně překonalo odhady analytiků. Vlastník značek Nescafé, Perrier nebo Maggi dnes uvedl, že letos čeká zpomalení růstu na pět až šest procent.

Čistý zisk společnosti v roce 2011 vystoupal na 9,5 miliardy švýcarských franků (199 miliard Kč). V roce 2010 měla společnost zisk 34,2 miliardy franků, ten však nafoukly jednorázové příjmy z prodeje podílu ve výrobci produktů oční péče Alcon.

Celoroční tržby v absolutní hodnotě klesly na 83,6 miliardy franků z téměř 110 miliard franků v roce 2010. Propad způsobil prudký růst kurzu švýcarského franku, který v září zastavila opatření švýcarské centrální banky.

Největší světová potravinářská skupina loni zvýšila ziskovou marži o 60 procent na 15 procent. V letošním roce čeká firma další zlepšení.

Generální ředitel Nestlé Paul Bulcke poukázal na příznivý začátek letošního roku, ve výhledu ale zůstal opatrný. "V roce 2011 jsme zaznamenali dobrý výkon v tržbách i zisku jak na rozvojových, tak rozvinutých trzích. Byl to obtížný rok a nečekáme, že rok 2012 bude snadnější," řekl.

Nestlé má po celém světě na 280.000 zaměstnanců a aktivity má v téměř každé zemi světa. Je předním světovým odběratelem potravinářských komodit jako pšenice, cukru, mléka a kávy a její výsledky jsou ukazatelem stavu spotřební poptávky a zdraví globální ekonomiky jako celku, uvedla agentura AP.

Nestlé v České republice vyrábí v závodech Zora Olomouc a Sfinx Holešov cukrovinky pod tradičními tuzemskými značkami Orion, Bon Pari, Deli či Studentská pečeť. Roční výroba obou závodů závodů v roce 2010 přesáhla 5,3 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK