Ředitel SZIF Černoch odchází z funkce,dočasně jej nahradí Boček

16.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. února (ČTK) - Ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Oldřich Černoch odchází z osobních důvodu z funkce. Od března jej dočasně nahradí náměstek ministra zemědělství Roman Boček (42), informovalo dnes ministerstvo zemědělství (MZe) v tiskové zprávě. MZe neuvedlo, dokdy by měl Boček fond vést.

"Ministr Petr Bendl se s Oldřichem Černochem domluvili na další spolupráci, na předání a seznámení s agendou a odborné podpoře, kterou poskytne v přechodném období náměstkovi ministra zemědělství Romanu Bočkovi, který byl pověřen dočasným vedením SZIF," uvedla mluvčí MZe Kateřina Böhmová.

Černoch stál v čele fondu od prosince 2010, kdy jej řízením funkce pověřil tehdejší ministr zemědělství Ivan Fuksa, poté, co vláda na ministrův návrh odvolala z čela SZIF Tomáše Révésze. Důvodem Révészova odvolání bylo podle MZe prosazování netransparentní a nevýhodné výměny informačního systému SZIF. Přes něj ročně protéká kolem 40 miliard korun ve formě zemědělských dotací z Evropské unie a státního rozpočtu.

SZIF zajišťuje především vyplácení agrárních dotací. Z peněz fondu jsou kromě výplat dotací například subvencovány vývozy některých komodit do třetích zemí, fond také zprostředkovává intervenční výkupy přebytků. Spravuje rovněž národní značku kvalitních potravin Klasa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK