Co týden dal?

17.02.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Česká ekonomika vloni meziročně vzrostla o 1,7 procenta, mezičtvrtletně ale hrubý domácí produkt (HDP) o 0,3 procenta klesl. I další evropské ekonomiky se ocitly v recesi. Více v pravidelném informačním týdeníku.

Posledních 7 dní ve světě

  • Americký prezident Barack Obama zaslal Kongresu návrh rozpočtu na fiskální rok 2013, který začne v říjnu. Počítá se v něm s výdaji 3,8 bilionu dolarů a schodkem kolem 900 miliard dolarů. Šéf Bílého domu chce rozpočtem podpořit růst ekonomiky, která podle něj po nedávné hluboké recesi nabývá na síle. Zároveň požaduje vyšší daně pro nejbohatší Američany.
  • Německou ekonomiku čeká nyní kvůli slabosti globální ekonomiky a problémům eurozóny období slabšího růstu. Letos hrubý domácí produkt země stoupne jen o 0,6 procenta po tříprocentním růstu v loňském roce. Předpověděla to Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ve zprávě o ekonomickém výhledu největší evropské ekonomiky.
  • Ratingová agentura Moody's v pondělí upravila hodnocení úvěrové spolehlivosti devíti zemím Evropské unie. Francie, Velká Británie a Rakousko si sice uchovaly nejlepší rating AAA, ale výhled jejich ekonomik byl označen za negativní. Šest zemí si o stupínek pohoršilo, mimo jiné Itálie, Španělsko, Portugalsko nebo Slovensko. Moody's o tom informovala na svém webu. 
  • Italská ekonomika je zpět v recesi, její hrubý domácí produkt ve čtvrtém čtvrtletí podle předběžných údajů klesl o 0,7 procenta. To je výraznější propad, než jaký se očekával na trhu. Obecně se přitom očekává, že italská ekonomika zůstane v útlumu po většinu letošního roku.
  • Maďarská ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí zpomalila růst na 0,3 procenta, zatímco ve třetím čtvrtletí růst činil 0,4 procenta. Meziroční tempo růstu ale podle tamního statistického úřadu zůstalo podle předběžných a sezonně nepřepočtených údajů na 1,4 procenta. To je lepší výsledek, než se čekalo. Za celý loňský rok ekonomika vzrostla o 1,7 procenta.
  • Hrubý domácí produkt Německa ve čtvrtém čtvrtletí podle předběžných údajů klesl o 0,2 procenta. To je o trochu lepší výsledek, než se čekalo, ale v zásadě v souladu s prvním rychlým odhadem statistického úřadu. Ten začátkem ledna sdělil, že čtvrtletní pokles ekonomiky bude činit asi 0,25 procenta. Úřad zároveň potvrdil, že v celém loňském roce ekonomika vykázala tříprocentní růst.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma 

  • Inflace na počátku letošního roku překonala kvůli zvýšení daně z přidané hodnoty a růstu regulovaných cen tříprocentní hranici. Vyplývá to z odhadů analytiků oslovených ČTK, podle kterých lednová meziroční inflace činila 3,1 procenta. Meziměsíčně inflace činila podle odhadů 1,4 procenta. Údaje o inflaci za leden zveřejní Český statistický úřad ve čtvrtek 16. února.
  • ING Penzijní fond připíše klientům za loňský rok zhodnocení přesahující dvě procenta. Za rok 2010 fond připsal účastníkům výnos 2,14 procenta. ING PF to oznámil ČTK v tiskové zprávě s tím, že fond vykázal za rok 2011 neauditovaný čistý zisk 541,3 milionu korun. O rok dříve vydělal 515 milionů Kč. Ostatní penzijní fondy loňské výsledky ani očekávané výnosy zatím nezveřejnily.
  • Přes 6000 obchodníků a módních expertů navštívilo končící 39. veletrhy Styl a Kabo v Brně. Na více než 8000 metrech čtverečních tu mohli vidět 532 různých kolekcí od vystavovatelů ze 14 zemí světa, informoval ČTK manažer PR a reklamy veletrhů Jaromír Krejčí. Loni se na veletrhy přijelo podívat kolem 6500 lidí. Veletrh je určený pro obchodníky s módou a odbornou veřejnost. 
  • Až dvě třetiny manažerů se domnívají, že česká společnost nedokáže fungovat bez korupce. Stejný podíl manažerů má osobní zkušenosti s korupcí. Vyplývá to z průzkumu mezi 204 tuzemskými manažery, který koncem loňského roku uskutečnila agentura Ipsos pro Českou manažerskou asociaci a Svaz průmyslu a dopravy. Většina dotázaných byli finalisté soutěže Manažer roku.
  • Česká ekonomika vloni meziročně vzrostla o 1,7 procenta, mezičtvrtletně ale hrubý domácí produkt (HDP) o 0,3 procenta klesl. Česko se tak technicky ocitlo v recesi, protože mezičtvrtletní HDP se snížil dvě čtvrtletí po sobě. Vyplývá to z předběžných údajů ČSÚ. Podle analytiků byl výkon české ekonomiky koncem loňského roku ve srovnání s okolními zeměmi nejslabší. Pro potvrzení recese je třeba ale vyčkat na březen. Předloni hospodářství rostlo o 2,6 procenta.
  • Česká obchodní inspekce (ČOI) loni při kontrolách slev a výprodejů zjistila závady u 40 procent obchodníků, kteří zákazníky například špatně informovali o cenách zlevněného zboží, nesprávně účtovali nákupy či používali nekalé obchodní praktiky. ČOI loni obchodníkům za prohřešky odhalené při kontrolách slevových akcí uložila pokuty v celkové hodnotě bezmála šest milionů korun.     

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Souhlasíte s pomocí zadluženému Řecku?

Řecko požádalo o uvolnění pomoci slíbené od dalších zemí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu v objemu až 45 miliard eur. Souhlasíte s tímto krokem?


Posledních 7 dní na našem serveru .

 

Anketa


Počet nezaměstnaných v prosinci po delší době opět překročil půlmilionovou hranici. Analytici odhadují, že množství lidí bez zaměstnání i nadále poroste. Obáváte se o svou práci?

  • O práci se neobávám - 33 %
  • Ano, z propouštění mám strach - 47 %
  • Je mi to celkem jedno, práci si najdu vždy - 21 %

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU