Čím víc utrácíme, tím víc bohatneme

16.12.2003 | , Finance.cz
DANĚ


Česká ekonomika nabírá obrátky. A proč? Nebudete tomu věřit. Protože více utrácíme! Na bohatý Západ si však nyní  brousíme zuby marně. Podle posledních průzkumů ho doženeme nejdříve za 39 let!

Sice to zní zajímavě, ale je to tak. Stále více lidí v České republice se nebojí dluhů a nakupuje. "Lidé nechtějí šetřit, ale utrácet. A pomáhá jim, že rostou jejich výdělky," říká místopředseda úřadu Jan Heller. Češi však utrácejí nejen své platy, ale hlavně ze svých úspor a půjček. "Růst spotřeby domácnosti je obrovský, přes sedm procent, takové číslo jsme neměli od roku 1996," řekl ekonom HVB Bank Pavel Sobíšek.

Co říkají vánoční statistiky

  • Česká ekonomika je za 3. čtvrtletí letošního roku o 3,4% bohatší než vloni.
  • Průměrný Čech má letos v peněžence o 6% více peněz než vloni.
  • Růst spotřeby domácnosti je přes 7%.
  • Útrata za dárky se u jednoho Čecha vyšplhala k 5.000 Kč.

I počty lidí v obchodech prozrazují vánoční náladu. Podle prodejců je v obchodech o vánočních svátcích 3-4 krát více zákazníků oproti celému roku.


Metropole východu Evropské unie

Podle 48% vrcholových podnikatelů z celého světa se stane Praha v budoucnu centrem Evropy. Bohužel se toho nedožijeme my, ale až naše děti. Na úroveň ekonomiky EU se totiž Česko dostane až za 39 let. V porovnání ostatních kandidátských zemí se například polská ekonomika s Evropou vyrovná za 59 let a například Rumunská ekonomika dokonce až za 80 let.

Podle analýzy od Economist Intelligece Unit bude mít pro českou ekonomiku největší přínos příliv investic za podpory vstupu Česka do Evropské unie. "Předpokládá se, že Maďarsko a Česko budou mít za 5 let nejlepší podmínky pro podnikatele," uvádí Economist Intelligece Unit. 
 

Tabulka: Počet let k dosažení úrovně EU (podle HDP na hlavu)
 

Země                                                  

      Roky       

Česko  

39 

Maďarsko 

34 

Polsko 

59 

Slovensko  

38 

Pramen: ČSÚ
 

Zdroj: Economist Intelligece Unit, ČSÚ, EU

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ