Ropa Brent denominovaná v eurech je kvůli Íránu na rekordu

23.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Cena severomořské ropy Brent denominovaná v eurech se dnes krátce po poledni vyšplhala na rekordních 93,60 eura (asi 2356 Kč) za barel (asi 159 litrů). Vzhůru ji tlačí hlavně obavy z narušení zásobování kvůli eskalaci sporu mezi Íránem a západními zeměmi. Vyšší cena Brentu, který je klíčový pro evropský trh, by podle agentury Reuters mohla vést k dalšímu snížení poptávky.

 

Ropa je typickou dolarovou komoditou, a její cena se tedy běžně vyjadřuje v americké měně. V dolarech se cena vyšplhala na rekord v létě 2008, kdy se Brent prodával za více než 145 dolarů za barel. V té době ale euro stálo více než 1,5 USD, zatímco dnes kvůli dluhové krizi v eurozóně stojí kolem 1,3 USD.

 

Poptávku po ropě už teď podle expertů částečně omezují tvrdá úsporná opatření, která kvůli krizi zavádí několik evropských zemí. Na rekord cena Brentu vystoupila i v britských librách, kde překročila hranici 79,19 GBP za barel.

 

Cena šplhá vzhůru i v základní měně, tedy v dolarech. Brent odpoledne zdražil na více než 124 dolarů, kde byl naposledy loni na jaře. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) se prodává za více než 106 dolarů za barel, zatímco rekord z léta 2008 je blízko 148 dolarů.

 

Cenu WTI v posledních měsících zkresluje přebytek zásob v klíčovém distribučním centru Cushing v Oklahomě. To je i důvod, proč se WTI prodává o tolik levněji než Brent.

 

 

 

 

 

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 124,17 122,90 New York - Nymex WTI duben 106,41 106,28

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK