Pošta loni propustila přes 1500 lidí, letos zvýšila mzdy

23.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pošta loni v rámci racionalizace propustila 1543 lidí, většinou z administrativy a obslužných činností. V roce 2010 měla firma 34.374 zaměstnanců. Letos pošta provozním pracovníkům zvýšila mzdu v průměru o 2,4 procenta. ČTK to dnes řekla mluvčí Marta Selicharová.

 

Letos už firma zásadnější propouštění nechystá. "V době nadcházející liberalizace poštovního trhu se budeme dominantně věnovat procesním úsporám a optimalizaci procesů s cílem zvýšit konkurenceschopnost podniku na trhu. Dále budeme pokračovat v přesoutěžení stávajících dodavatelských smluv," uvedla mluvčí.

 

Na začátku února se vedení pošty dohodlo s odbory na dodatku ke kolektivní smlouvě. Ten vedle zvýšení mezd provozních zaměstnanců zvyšuje příplatky za noční práci z 18 na 20 korun a příplatky za práci o víkendech ze 14 na 15 korun. Hodnota stravenek se zvýší od dubna o pětikorunu na 60 Kč. Průměrná mzda na poště byla loni 21.373 Kč.

 

Firma se zároveň zavázala, že při racionalizačních opatřeních spojených s propouštěním zaměstnanců použije 20 procent uspořených mzdových prostředků pro zvýšení mzdové úrovně.

 

Česká pošta je největší zaměstnavatel v zemi. Provozuje téměř 3400 poboček a její tržby přesahují 20 miliard korun.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK