Řecký parlament schválil výměnu dluhopisů, ušetří se 107 mld eur

23.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řecký parlament dnes schválil zákon o výměně dluhopisů u soukromých investorů za jiné s nižší hodnotou a pozdější splatností. Banky a další soukromí věřitelé tak dobrovolně i nedobrovolně přijdou v očekávaných ziscích zhruba o 107 miliard eur (2,69 bilionu korun).

 

Seškrtání dluhů je klíčovou podmínkou k tomu, aby se do roku 2020 snížilo zadlužení země z nynějších více než 160 procent až na 120,5 procenta hrubého domácího produktu.

Plán výměny dosavadních státních dluhopisů je součástí druhého záchranného programu pro Řecko v hodnotě 130 miliard eur (asi 3,3 bilionu Kč), který schválila eurozóna. Řecko se díky tomu možná vyhne neřízenému bankrotu.

Řecký premiér Lukas Papadimos ve středu řekl, že jeho země musí dokončit výměnu dluhopisů zhruba do 10. března. Menší část dluhopisů, která se řídí britským právem, se ale zřejmě bude měnit až v dubnu.

Nové peníze od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu (MMF) Řecko potřebuje do 20. března, kdy má splatit větší část státního dluhu v objemu asi 14,5 miliardy eur (zhruba 365 miliard Kč).

Na nominální hodnotě nových řeckých dluhopisů soukromí investoři podle úterní dohody z Bruselu ztratí 53,5 procenta, a celková ztráta dosáhne až 74 procent.

Celkový dluh Řecka by se měl po výměně dluhopisů snížit na necelých 250 miliard eur.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK