LMC: Prodej aut v USA letos stoupne na 14 milionů vozů

23.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Prodej osobních a lehkých užitkových automobilů ve Spojených státech by měl v letošním roce stoupnout o více než devět procent na 14 milionů vozů. Vyplývá to podle internetových stránek výzkumné společnosti J.D. Power and Associates z prognózy její partnerské firmy LMC Automotive. LMC tak svůj odhad prodeje zvýšila z dříve předpokládaných 13,8 milionu vozů.

 

"Obavy ohledně finanční krize v Evropě nebrzdí tempo oživení automobilového sektoru v USA," uvedl viceprezident LMC Jeff Schuster. "Tento sektor má nyní dobrou pozici k dosažení nejlepšího výkonu od roku 2007," dodal. Předpověděl rovněž, že roční prodej automobilů v USA by se měl do roku 2014 vyšplhat na 16 milionů vozů.

Výroba automobilů v Severní Americe v lednu meziročně stoupla o 22 procent. V celém letošním roce očekává LMC zvýšení produkce o sedm procent na 14 milionů vozů.

V loňském roce se prodej automobilů v USA zvýšil o deset procent na 12,8 milionu vozů. Předloni stoupl o 11 procent na 11,6 milionu vozů. Zaznamenal tak první celoroční nárůst od příchodu hospodářské recese. V roce 2009 se naopak propadl na 10,4 milionu vozů, tedy na nejnižší úroveň za 27 let. V desetiletí před útlumem poptávky v letech 2008 až 2009 činil prodej v průměru téměř 17 milionů vozů ročně.

Autor článku

aktualita

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK