Euler Hermes: V ČR bude letos o dvě procenta více bankrotů firem

28.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. února (ČTK) - Největší světová úvěrová pojišťovna Euler Hermes čeká v Česku letos 1840 firemních bankrotů, což je o dvě procenta více než loni. Vyplývá to z aktuální prognózy společnosti. V předchozí prognóze v polovině loňského roku čekala pojišťovna pro letošek pětiprocentní pokles insolvencí. Změnu odhadu firma zdůvodnila turbulentní ekonomickou situací v eurozóně.

Zvýšení počtu bankrotů v Česku způsobí hlavně zpomalení růstu ekonomiky. HDP podle poslední zprávy ministerstva financí má v ČR v roce 2012 spíše stagnovat. Euler Hermes je mírně optimističtější a předpovídá růst HDP v ČR letos do jednoho procenta.

Studie Euler Hermes pro Slovensko, Maďarsko a Polsko shodně předpovídá šestiprocentní nárůst firemních bankrotů. Pozitivní je podle pojišťovny stabilita Německa, nejsilnějšího exportního partnera ČR. Přestože západní soused nejvíce investuje do záchrany eura a potažmo celé eurozóny, studie mu předpovídá jednoprocentní pokles krachů firem v porovnání s rokem 2011 a zvýšení HDP o 0,8 procenta.

Euler Hermes stabilně přiděluje Německu nejvyšší rating AA (měřítko rizikovosti exportu do jednotlivých zemí). Česká republika si naopak pohoršila z AA (nízké riziko) na BB (střední riziko). Tyto ratingy využívá Euler Hermes ke stanovení pojistného při pojištění proti platební neschopnosti zahraničních odběratelů.

Největší nárůst bankrotů v roce 2012 v celosvětovém měřítku předpovídá Euler Hermes Řecku. I přes blížící se dohodu o přijetí další půjčky prý růst dosáhne 26 procent. Nejvyšší úbytek se předpokládá v USA, a to o sedm procent. Takzvaný Global Insolvency Index, který značí vývoj insolvencí v porovnání s předešlým rokem, v roce 2011 zaznamenal tříprocentní pokles. V roce 2012 se očekává stejně vysoký růst.

Euler Hermes je největším světovým seskupením v oblasti úvěrového pojištění s ratingovým ohodnocením AA- od společnosti Standard & Poor´s. Je zastoupen ve všech hlavních centrech světového obchodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK