Odboráři v OKD vyhlásili stávkovou pohotovost

28.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 28. února (ČTK) - Odboráři těžební firmy OKD dnes vyhlásili stávkovou pohotovost. Se zaměstnavatelem se nedohodli na kolektivní smlouvě, problém vznikl kvůli růstu mezd. ČTK to dnes řekl předseda Sdružení hornických odborů OKD Miroslav Syrový. Mluvčí OKD Vladislav Sobol řekl, že vedení společnosti věří, že to je impuls k dalšímu jednání.

Odboráři s vedením OKD vyjednávají už zhruba čtyři měsíce. "V pondělí na posledním jednání jsme se nedohodli. Požádali jsme proto o zprostředkovatele. Než se to dohodne, vyhlásili jsme stávkovou pohotovost," řekl odborový předák. Stávkovou pohotovost vyhlásily všechny tři odborové organizace, které působí v OKD.

Syrový uvedl, že odboráři schválí zprostředkovatele, kterého navrhne zaměstnavatel. Pokud by se obě strany přes zprostředkovatele dohodly, Syrový odhaduje, že by stávková pohotovost skončila do konce března. Jestliže však ani zprostředkovatel nepomůže, hrozí podle odborářů stávka.

"I když mají obě strany rozdílné názory, z toho jednání vyplývá, že se chtějí dohodnout," řekl mluvčí OKD Sobol. Doplnil, že vedení podniku respektuje, že odboráři využili své zákonné právo, a že stávková pohotovost je v podstatě administrativní proces, který nijak neohrozí výrobu, bezpečnost ani těžbu.

Syrový uvedl, že odbory původně požadovaly růst mezd až o deset procent. Pak přistoupily na argumenty zaměstnavatele o nejisté situaci ohledně cen uhlí a snížily své požadavky. "Chtěli jsme navýšení základních mezd o inflaci, která se předpokládá okolo 3,5 procenta. Ke konci roku bychom viděli, jaké budou ceny, a bavili se dále, jestli se to ještě navýší. S tím zaměstnavatel nesouhlasil, říkal, že teď dá asi dvě procenta, a když se bude dařit, pak ještě něco přidá," řekl Syrový.

To je podle něj pro odboráře nepřijatelné. "Ceny se od Nového roku zvedají a lidé nemůžou čekat celý rok, jestli jim někdo přidá. Při navýšení o dvě procenta by šla životní úroveň dolů, což při ziscích, jaké OKD má, je pro nás nepřijatelné," řekl odborový předák. Dodal, že odboráři jsou přesvědčeni, že jejich požadavek v žádném případě zaměstnavatele ekonomicky nijak neohrožuje.

OKD je jediným producentem černého uhlí v České republice. Je největším zaměstnavatelem v regionu, má přes 13.000 vlastních zaměstnanců. Průměrná mzda ve firmě byla loni 36.498 korun, o rok dříve to bylo 34.447 korun. Pracovníci na šachtách si loni vydělali průměrně 35.123 korun měsíčně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK