Rakouská Erste Bank loni vykázala ztrátu 719 mil. eur

29.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Rakouská skupina Erste Group Bank, do které patří Česká spořitelna, vykázala loni po zaúčtování jednorázových nákladů ztrátu 718,9 milionu eur (zhruba 17,9 miliardy korun). Předloni měla banka čistý zisk 879 milionů eur. Banka o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Akcie Erste Bank se obchodují na pražské burze.

 

Skupina před ztrátou varovala již v první polovině loňského října, kdy oznámila mimořádná opatření spočívající v odpisech firemní hodnoty v Maďarsku a Rumunsku a vytvoření dodatečných rezervních a opravných položek k úvěrům a pohledávkám v Maďarsku. Bez opatření by měla zisk mezi 850 a 950 miliony eur. V samotném čtvrtém čtvrtletí banka vykázala zisk přes 254 milionů eur.

Čistý úrokový výnos vzrostl loni o 2,4 procenta na 5,4 miliardy eur. Čisté příjmy z poplatků a provizí zároveň klesly o tři procenta na 1,8 miliardy eur. Čistý zisk z obchodních operací klesl o 62 procent na 122,3 milionu eur.

Celková bilanční suma skupiny vzrostla od počátku roku o 2,1 na 210 miliardy eur. Poměr úvěrů k vkladům se ke konci loňského roku zlepšil na 113,3 procenta.

Podle výpočtů Evropského orgánu pro bankovnictví měla Erste ke konci loňského roku ukazatel kapitálové přiměřenosti Tier 1 8,9 procenta. Nová bankovní pravidla přitom budou od poloviny roku vyžadovat devět a více procent. "Schodek kapitálu, který je třeba vyrovnat do konce června, se tak snížil ze 743 mil. eur na 166 mil. eur," uvedla banka.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK