ÚS odmítl stížnost ve sporu se státem o hotel Thermal v K. Varech

29.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 29. února (ČTK) - Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost firmy XaR, která se řadu let marně snažila vysoudit karlovarský lázeňský hotel Thermal. Hotel patří státu, který jej chtěl v roce 1993 zprivatizovat. Nakonec po složitých sporech hotel zůstal v rukou státu do dneška. Stížnost firmy XaR označili soudci jako zjevně neopodstatněnou, zjistila dnes ČTK z databáze soudu. Thermal je klíčovým místem pro pořadatele Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

Spory o Thermal trvají od roku 1993, kdy Fond národního majetku vyhlásil soutěž na prodej bývalého státního podniku. Vítězná firma Jasmín nabídla půl miliardy korun, nikdy ale nezaplatila. Druhá v pořadí byla právě firma XaR, která za Thermal nabídla 350 milionů korun a považovala se po krachu transakce s Jasmínem za vítěze soutěže. Dokonce začala jednat s Fondem národního majetku o podmínkách.

Situaci ale zkomplikovalo to, že Jasmín stihl hotel prodat. Trvalo několik let, než jej soudy právoplatně vrátily do rukou státu. Jednání s XaR už nepokračovala. Firma kvůli tomu podala žalobu na určení vlastnictví k nemovitostem. Odvolací Krajský soud v Plzni ji v únoru 2009 zamítl. Následné dovolání loni odmítl Nejvyšší soud.

V ústavní stížnosti firma XaR uvedla, že stát musí dodržovat své závazky a nesmí být zvýhodňován proti jiným vlastníkům. Firma také zopakovala, že se považuje za vítěze soutěže. Krajský soud v Plzni údajně rozhodl nepředvídatelným způsobem, předseda senátu prý byl navíc podjatý. Nejvyšší soud podle XaR chyboval v tom, že své usnesení nedostatečně odůvodnil.

Ústavní soudci nenašli důvod k zásahu. "Ústavní soud ověřil, že ve věci bylo provedeno obsáhlé dokazování, na jehož základě byl dostatečně zjištěn skutkový stav, který opravňoval obecné soudy k rozhodnutí ve věci," stojí v usnesení senátu se zpravodajkou Dagmar Lastoveckou. Senát rozhodl v polovině února bez veřejného jednání.

Stát vedl kvůli hotelu Thermal také řadu jiných sporů. Nakonec ministerstvo financí dospělo k závěru, že se hotel zatím privatizovat nebude. Zařízení provozuje státní společnost Thermal - F, která předloni vykázala ztrátu více než 17,9 milionu korun. O rok dříve byla ztráta zhruba 7,9 milionu. Údaje za loňský rok ještě ve sbírce listin nejsou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK