Trojici největších bank loni klesl čistý zisk dohromady o 12 pct

29.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Trojici největších tuzemských bank loni klesl v souhrnu čistý zisk o 12 procent na 34,3 miliardy korun. ČSOB a Komerční bance čistý zisk kvůli odpisu řeckých dluhopisů klesl, České spořitelně se čistý zisk zvýšil. Vyplývá to z výsledků bank.

 

"Loňský rok by pro velkou trojku patřil k nejlepším v historii, pokud by nedošlo k odpisu řeckých státních dluhopisů. Právě odpis zhruba 8,5 miliardy korun z portfolií ČSOB a Komerční banky je hlavní příčinou meziročního poklesu čistého zisku tří největších bank v ČR," uvedl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Příznivý dopad na výsledky mělo podle něj naopak snížení nákladů rizika očištěných o vliv odpisu řeckých dluhopisů.

 

V letošním roce podle Hatlapatky budou banky muset i nadále držet provozní náklady na uzdě, protože ve výnosech nelze očekávat žádné významné oživení. "Nepříznivá ekonomická situace neumožní výrazné oživení úvěrového trhu, který se navíc nebude moci do takové míry jako v loňském roce opřít o růst hypotečního trhu. Bude pokračovat silný konkurenční boj s negativními dopady do výnosů z poplatků a provizí," uvedl. Zároveň lze podle něj díky absenci negativního vlivu odpisu vládních dluhopisů problémových evropských zemí očekávat, že souhrnný čistý zisk velké trojky bude letos vyšší než v roce 2011.

 

Nejvíce loni vydělala Česká spořitelna, a to celkem 13,6 miliardy korun. Ve srovnání s rokem 2010 to byl nárůst o 13 procent. Naopak předloni nejziskovější ČSOB loni zaznamenala pokles čistého zisku o 17 procent na 11,2 miliardy korun. Komerční bance loni klesl čistý zisk o 28,9 procenta na 9,5 miliardy korun.

 

Z velkých českých bank zveřejnila již výsledky za loňský rok i Raiffeisenbank. Ta nevlastní dluhopisy ohrožených zemí a čistý zisk jí stoupl o 22 procent na 2,22 miliardy korun. UniCredit Bank zveřejní výsledky na konci března.

 

Pokles zisku u Komerční banky i ČSOB byl způsoben odpisem části hodnoty řeckých vládních dluhopisů, které banky drží. ČSOB ve druhém čtvrtletí loni odepsala řecké dluhopisy za 1,306 miliardy korun, ve třetím čtvrtletí za dalších 1,046 miliardy korun a ve čtvrtém čtvrtletí za 725 milionů korun. ČSOB drží řecké státní dluhopisy v nominální hodnotě 177 milionů eur (4,4 miliardy Kč). Znehodnocení dluhopisů bance ubralo z čistého zisku 2,5 miliardy korun.

 

Z dalších zadlužených zemí eurozóny ČSOB nemá žádné dluhopisy Irska ani Portugalska. Účetní hodnota italských dluhopisů v držení ČSOB je 0,94 miliardy Kč a u španělských dluhopisů je to 0,61 miliardy Kč. Česká spořitelna žádné italské, španělské, irské, portugalské ani řecké státní dluhopisy nevlastní. Banka pouze vlastní dluhopisy podniků a bank, a to v Itálii za 0,6 miliardy korun, ve Španělsku za 1,7 miliardy korun a v Irsku za 0,2 miliardy korun.

 

Komerční bance loni jednorázové znehodnocení řeckých dluhopisů ubralo z čistého zisku 5,4 miliardy korun. Řecké dluhopisy tak jsou nyní v knihách KB oceněny na 25 procent jejich nominální hodnoty.

 

 

 

Výsledky největších tuzemských bank v miliardách korun: Objem bilance na konci 2011 Čistý zisk 2011 Čistý zisk 2010 Meziroční vývoj zisku ČSOB 936,6 11,2 13,5 - 17 % Česká spořitelna 892,6 13,6 12,1 13 % Komerční banka 754,8 9,5 13,3 - 29 %

 

Zdroj: Banky

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK