Zisk letecké IAG se loni více než zdvojnásobil

29.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. února (ČTK) - Společnosti IAG, která je mateřskou firmou aerolinek British Airways a Iberia, stoupl v loňském roce provozní zisk na 485 milionů eur (12,1 miliardy Kč) z 225 milionů eur předloni. Firmě pomohly vysoké úspory z fúze aerolinek British Airways a Iberia a růst poptávky po přepravě v první třídě a třídě business, zvláště u linek přes Atlantik. Firma, která je podle tržní kapitalizace čtvrtým největším leteckým přepravcem v Evropě, však varovala před růstem nákladů v letošní roce, který se dotkne zisku.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru zisk jen 470 milionů eur. Příjmy se zvýšily o 10,4 procenta na 16,3 miliardy eur.

Evropské aerolinky trápí vysoké ceny pohonných hmot, slabá spotřebitelská důvěra v Evropě a dodatečné poplatky kvůli zavedení obchodů s emisními povolenkami pro letecké společnosti v Evropské unii v letošním roce. IAG varovala, že všechny tyto věci budou mít dopad na hospodaření firmy, zvláště v první polovině roku. Loni náklady na pohonné hmoty stouply o téměř třetinu na více než pět miliard eur.

BA a Iberia dokončily fúzi v hodnotě osm miliard USD (147,6 miliardy Kč) v roce 2010. Spojení jim pomohlo zmírnit obrovské ztráty způsobené nejhorším propadem leteckého průmyslu za několik desetiletí. Loňský rok byl prvním celým rokem od dokončení fúze. Úspory ze spojení loni činily 74 milionů eur, o 64 milionů více než firma původně plánovala, napsala agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK