Šéf Fedu potvrdil, že úroky se nebudou měnit do konce 2014

29.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Americká centrální banka (Fed) zatím trvá na tom, že ponechá hlavní úrokovou sazbu na rekordním minimu nejméně do konce roku 2014, přestože se zvyšuje počet nových pracovních míst a nezaměstnanost klesá. Uvedl to dnes šéf Fedu Ben Bernanke ve svém pravidelném pololetním projevu ve Sněmovně reprezentantů.

 

Bernanke ocenil, že míra nezaměstnanosti, která je nyní 8,3 procenta, klesá rychleji, než Fed očekával. Současně však dodal, že v letošním roce zřejmě bude míra nezaměstnanosti klesat pomaleji. V případě pokračujícího rychlého poklesu nezaměstnanosti by Fed zřejmě přehodnotil svůj výhled vývoje ekonomiky. Někteří ekonomové se domnívají, že Fed by změnil svůj plán pro zvyšování úrokových sazeb, pokud by se dále zlepšovala zaměstnanost.

 

Bernanke však varoval, že současný růst cen ropy kvůli geopolitickému napětí může na čas zvýšit inflaci a omezit spotřebu. "Ceny benzinu šly nahoru a tento vývoj pravděpodobně dočasně zvýší inflaci a omezí nákupní sílu spotřebitelů," uvedl. Věří však, že případná vysoká inflace by byla pouze dočasná a v dlouhém období zůstane nízká.

 

Dnešní slova Bernankeho potvrzují to, co uvedl již v lednu po zasedání měnového výboru Fedu, kdy Fed posunul termín pro případné zvyšování úrokových sazeb na konec roku 2014. Fed drží úroky na rekordně nízké úrovni blízko nuly od prosince 2008.

 

Bernanke zatím ponechal otevřené dveře možnosti, že by Fed spustil další kolo nákupu dluhopisů v případě, že by začalo ochabovat slabé ekonomické oživení nebo by inflace klesla pod dvouprocentní cíl stanovený centrální bankou jako strop cenové stability.

 

Ve svém projevu však Bernanke také varoval před přetrvávajícími riziky. Je mezi nimi dluhová krize v eurozóně, která ohrožuje globální ekonomický růst. Kromě vysokých cen ropy spotřebitele ohrožuje také slabý trh s bydlením v USA, napsaly agentury AP a Reuters.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK