Pražská burza rostla, akcie Erste Bank o více než šest procent

29.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. února (ČTK) - Pražský akciový trh dnes rostl a hlavní index PX uzavřel se ziskem 1,86 procenta na 1011,7 bodu. Od začátku roku je tak silnější o 11 procent a za celý únor přidal 4,1 procenta, uvedl Josef Němý z Komerční banky. Zpevnily všechny velké emise, akcie rakouské Erste Bank o silných 6,08 procenta. Naopak cenné papíry technologické společnosti KIT digital o více než šest procent propadly.

"Korporátní zprávy byly asi největším důvodem dnešního růstu pražského indexu PX, i když pod pozitivní vývoj u bank se dnes podepsal také dlouho očekávaný výsledek tendru Evropské centrální banky (ECB), kde si banky půjčily více, než byl tržní odhad i objem poslední podobné operace," uvedl Tomáš Kálal z Patria Direct. Akciím nevadilo ani posilování české koruny, které odrazuje některé zahraniční investory, dodal.

Hlavním tahounem růstu byly dnes nejvíce obchodované akcie Erste, které rostly o 6,08 procenta na 476,40 koruny. Němý připomněl, že vídeňská banka ráno oznámila zisk za čtvrté čtvrtletí nad odhady trhu.

Ráno byl podle něj největší zájem o akcie těžařské firmy NWR. "Britský deník The Telegraph totiž napsal, že NWR by mohlo být cílem převzetí polskou těžební společností JSW. To by mohlo akcie NWR výrazně podpořit, šéf polské firmy Jaroslaw Zagórowski ale brzy zájem o NWR popřel, což zájem investorů ochladilo," uvedl Němý. Titul nakonec uzavřel se ziskem 1,34 procenta na 158,50 koruny.

Cenné papíry Komerční banky přidaly 1,47 procenta na 3660 korun. Cena akcií energetické společnosti ČEZ stoupla o rovné procento na 807 korun. "ČEZ dnes svou likviditou nedosáhnul ani na polovinu objemu Erste Bank. Po úterních výsledcích na titulu revidují analytici své cílové ceny," podotkl Kálal.

Akcie telekomunikačního operátora Telefónica přidaly 0,89 procenta na 406,50 koruny. Z menších emisí se dařilo cenným papírům developera Orco, zhodnotily se o 3,62 procenta na 101,55 koruny.

Akcie sázkové společnosti Fortuna, která ve čtvrtek před otevřením trhu oznámí hospodářské výsledky, posílily o 2,49 procenta na 103 korun. "Investorům doporučujeme zaměřit pozornost na současný i budoucí status loterie, první zkušenosti s on-line sázkami v Polsku, které byly nedávno spuštěny, a v neposlední řadě také možné indikace výše dividendy za rok 2011," uvedl Tomáš Sýkora z Patria Finance.

V červených číslech naopak uzavřely akcie KIT digital, spadly o 6,19 procenta na 197 korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK