Eurocontrol:Počet komerčních letů v Evropě letos klesne o 1,3 pct

29.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Počet komerčních letů v Evropě bude v letošním roce dále klesat. Důvodem jsou hospodářské problémy kontinentu. Uvedla to dnes Evropská organizace pro bezpečnost letového provozu Eurocontrol, která očekává, že letos se uskuteční v Evropě 9,7 milionu letů, o 1,3 procenta méně než loni.

 

Pokles počtu letů začal v roce 2008. V roce 2013 již Eurocontrol očekává mírný růst. Svého vrcholu z roku 2008, kdy se uskutečnilo v Evropě deset milionů letů, však odvětví nedosáhne dříve než v roce 2014.

V posledních měsících se výhled Evropy zhoršil, protože úsporná opatření mají negativní dopad na ekonomický růst. Evropská komise nedávno snížila výhled ekonomického růstu pro Evropskou unii z 1,7 procenta na nulu. Některé velké letecké trhy, jako Británie, Španělsko a Itálie, se pravděpodobně vrátí zpět do recese.

Kromě slabého ekonomického růstu je zde i mnoho dalších důvodů, které povedou k poklesu přepravy. Mezi nimi jsou vysoké ceny pohonných hmot, krach aerolinek Spanair a Malév či dopady arabského jara, jehož výsledkem byl prudký pokles letů do Tuniska a Egypta. Několik aerolinek bylo nuceno kvůli nízkému počtu rezervací v zimních měsících omezit letový řád.

Naopak pozitivní zprávou je, že letecký průmysl v Pobaltí, Nizozemsku, Turecku, Rusku a na Ukrajině pokračuje v růstu. Ten však není natolik silný, aby zvrátil celkový negativní trend.

V udržování počtu letů si vedou lépe tradiční letecké společnosti provozující pravidelné lety. Nejvíce se pokles poptávky v zimním období dotkl nízkonákladových přepravců a turistických charterových přepravců, napsala agentura AP.

Autor článku

aktualita

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK