Fed: Americká ekonomika v lednu mírně expandovala

29.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Americká ekonomika začala rok dobře a všechny oblasti Spojených států vykazují mírný růst. Aktivita v továrnách se zvyšuje, rostou maloobchodní tržby, počet pracovních míst i prodej domů. Uvedla to v dnešní pravidelné situační zprávě o vývoji ekonomiky nazvané Béžová kniha centrální banka USA (Fed).

 

Všech 12 měnových distriktů Fedu hlásí v lednu a první polovině února růst. Zpracovatelský sektor rostl ve všech distriktech, obzvlášť vysoká byla výroba automobilů, ocele a dalších metalurgických produktů. Zvýšil se počet nových objednávek, dodávek i výroby a některé distrikty upozorňují i na vyšší investiční výdaje. Část firem se však obává dopadu evropské finanční krize.

Prodej domů se zvýšil nejméně v polovině distriktů, což je výrazné zlepšení proti předchozí zprávě. Zlepšila se i tvorba nových pracovních míst. Na to upozornil v dnešním projevu i šéf Fedu Ben Bernanke, který se však obává, že pokles nezaměstnanosti, který doposud ekonomika zažívala, nebude letos tak výrazný.

Podle analytiků má nejnovější zpráva téměř stejně optimistický tón jako předchozí.

Ekonomika Spojených států v loňském čtvrtém čtvrtletí stoupla o tři procenta, tedy nejrychleji od poloviny roku 2010. Ministerstvo obchodu tak dnes opravilo svůj odhad z konce minulého měsíce, podle kterého činil hospodářský růst pouze 2,8 procenta. Analytici se však domnívají, že v prvním čtvrtletí tempo růstu zpomalí ke dvěma procentům, napsaly agentury AP a Reuters.

Federální rezervní systém, jak zní plný název americké centrální banky, se skládá z 12 Federálních rezervních bank, z nichž každá zastupuje jeden měnový distrikt. Federální rezervní banky pak mají své pobočky, kterých je celkem 25. Poznatky z Béžové knihy Fed využívá na nejbližší schůzce svého měnového výboru, který rozhoduje i o úrokových sazbách. Zpráva vychází osmkrát ročně a nikdy neobsahuje přesné číselné údaje.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK