Roční zhodnocení 80% u fondů. Nevěříte?

18.12.2003 | , Finance.cz
INVESTICE


Aféra minulého týdne ohledně žalob minoritního akcionáře investičních fondů rozdmýchala doutnající problém otvírání fondů. My se ale nezalekneme a na investice do fondů a tučné zisky z fondů nám plynoucí se podíváme podrobněji.

V čase předvánočním možná není úplně nejvhodnějším tématem honba za penězi. Ano, vždyť to o čem píšeme, to co děláme je vlastně konáno s jediným cílem. Rozmnožit své finance! Pro někoho to může být sprostá honba a mamon, pro někoho realizace své vlastní osobnosti a pro někoho je vydělávání a "rozmnožování" financí pouhým prostředkem na cestě za realizováním vlastních snů.

Ať je to tak nebo jinak, skutečnost je taková, že drtivou většinu národa zajímá kde se dají peníze vydělat a jak vydělané korunky množit. A co se týče pomyslného "rozmnožování" peněz, jsme tu my a my už vám poradíme, co udělat, aby vaše poctivě vydělané korunky našly cestu ke svým sourozencům, aby se Váš majetek zvětšoval.

I v minulých pokračováních našeho volného seriálu jsme vám s nejlepším vědomím radili a ukazovali "jak na to". Ať už to bylo v prvním článku Jak udělat správné investiční rozhodnutí věnovaném komoditním trhům nebo v díle minulém Další cesta k investičnímu úspěchu - certifikáty věnujícím se novým instrumentům - certifikátům.

Dnes se podíváme na téma mnohokrát probírané, mnohokrát vysvětlované, ale ještě pořád nepochopené a oblast investičních instrumentů nedoceněnou - podílové fondy!

Proč investovat do podílových fondů?

  1. Zabezpečujete se na stáří
  2. Spoříte na vzdělání a bydlení dětí
  3. Zajišťujete si prostředky na financování koupě libovolného zboží
  4. Šetříte na dovolenou snů
  5. Chcete platit nižší daní

Najdete asi mnohem více důvodů, proč vlastně vložit peníze do fondů. Vašim hlavní motivem zřejmě zůstanou zajímavé zisky, které si od investice slibujete. Vězte, že čím déle budete spořit, tím více můžete riskovat a tím více získat. Především akcie jsou z dlouhodobého hlediska jedním z vůbec nejvýnosnějších aktiv. Proč tedy nezkusit akciové fondy.
 
Zajímavé zisky poslouží nejen jako doplnkový příjem ke svému starobnímu důchodu. Pokud byste rádi zajistili lepší život svých dětí, i v tomto případě fondy mohou pomoci. Výnosy můžete použít k financování vzdělání či bydlení vašich dětí. Nejste zrovna dvakrát nadšeni, že musíte stále více ze svých příjmů odvádět státu na daních. V rámci investice do fondů tomu tak vůbec nemusí být. Zisky z investování nepodléhají zdanění. Stačí být jen trpělivý a spořit déle než šest měsíců.

Výhody

  1. Dostupnost a jednoduchost
  2. Investice na míru
  3. Dostatek informací
  4. Přístup na domácí i zahraniční finanční trhy
  5. Diverzifikace (rozložení) rizika
  6. Vysoká likvidita - kdykoliv nakoupíte i prodáte
  7. Profesionalita
  8. Daňové zvýhodnění (po šesti měsících)

Na českém trhu působí stovky domácích i zahraničních fondů, které se od sebe navzájem odlišují investičním zaměřením, rizikem a investičním horizontem. Každý si může vybrat takový fond, který nejlépe odpovídá jeho investorským cílům. S různými fondy můžete na po každé jinou dobu investovat různě vysokou částku, ať už pravidelně či jednorázově. Většina investičních fondů umožňuje spoření i drobným investorům. Minimální vklady činí někdy jen 500 až 5000 Kč. I velmi malý investor se může podílet na růstu velkých světových firem a získat podíl na investicích, které by si jinak nemohl dovolit.

Nevýhody

  1. Investice do fondů nejsou pojištěny
  2. Investice je podstatně ovlivněna dobou, kdy je realizována
  3. Investice je dlouhodobou záležitostí
  4. Najít správný fond je velmi složité
  5. Poplatky mohou způsobit ztráty ...
  6. ... stejně jako pohyb devizových kurzů u zahraničních fondů

Základní nevýhoda je uvedena hned na prvním místě. Do určité hranice jsou pojištěny bankovní vklady či peněžní prostředky v družstevních záložnách.  S náhradou ztrát můžete počítat i v případě krachu obchodníků s cennými papíry. Bohužel podílové fondy nepatří (stejně jako penzijní fondy) do skupiny pojištěných finačních produktů. Pokud investiční společnost spravující Váš fond zkrachuje, není k dispozici žádný garanční fond, ze kterého byste mohli náhradu investovaných prostředků obdržet.

Kritériem při výběru správného fondu může být jeho minulost, tedy jak si fond vedl v minulosti, jaké výnosy klientům přinesl, jak dokázal zhodnocovat svěřené finance. A že investice do podílových fondů může také přinést pohádkové zisky, dokazuje letos fond ze skupiny ABN (ABN AMRO FUNDS-LATIN AM. EQ. F.), který dokázal za posledních 12 měsíců zhodnotit vložené prostředky o více než 73%!!

Z domácích fondů to pak je fond skupiny ČP Invest (ČPI - OPF Fond nové ekonomiky). I zde můžeme manažery pochválit zhodnocení za posledních 52 týdnů je necelých 20% a to je slušný výsledek.

Výkon v minulosti ale pochopitelně neznamená, že i do budoucnosti na tom bude fond stejně. Potom, když do fondu vstoupíte v době, kdy byla cena jednoho podílového listu (PL) nejvyšší a vystoupíte při poklesu hodnoty PL, zbudou oči jen pro pláč.

Podívejme se sem na výkony fondů v letošním roce. Rozlišujeme fondy domácí a fondy zahraniční!

Více informací o investování do fondů najdete zde (poplatky, strategie, druhy fondů,...).

Víte, že v našem Prodejním centrum máte možnost zakoupit podílové listy fondů?

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE