ČNB uložila pokutu brněnské IFP za nekalé praktiky

05.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česká národní banka uložila šestimilionovou pokutu brněnské společnosti IFP Institut Finančního poradenství za údajné používání nekalých praktik a porušování zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích. Firma působí jako pojišťovací makléř a pojišťovací agent. ČNB o tom informovala na internetových stránkách. Vyjádření společnosti ČTK zjišťuje.

 

Firma se porušení zákona dopustila podle ČNB tím, že zajišťovala setrvání svých klientů v pojistném vztahu směnkami, zamlčovala informace o pojistných produktech a nabízela finanční odměny za získávání zájemců o výkon zprostředkovatelské činnosti v pojišťovnictví.

IFP na svých internetových stránkách uvádí, že jejím cílem je "poskytovat kvalitní finanční služby nejen v rámci České republiky, ale v celé Evropě" a pomáhat klientům při finančním plánování.

Na činnost IFP již dříve upozornila nezisková organizace HELP, která na Facebooku svolává k hromadné žalobě. IFP podle organizace láká na pracovní nabídku Čechy, jimž prý podstrčí pojišťovací produkt od České podnikatelské pojišťovny, jakožto podmínku ke spolupráci. Za každého nového člena, kterého pak přivedou a jenž podepíše stejnou smlouvu, vyplácejí provize, aniž by jejich klienti byli registrováni u ČNB. "Pro případ, že by klienti vypověděli investiční životní pojištění, které jim IFP sjednalo, vymáhají 48.000 Kč pokutu, neboť klienti pod šikovným nátlakem podepsali směnku," uvádí organizace HELP.

Autor článku

aktualita

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK