Změna struktury vrcholového řízení Živnostenské banky potvrzena

19.12.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Včerejší mimořádná valná hromada schválila na svém jednání změnu stanov Živnostenské banky, a.s., související s již avizovaným snížením počtu členů představenstva ze sedmi na tři.

Banka tak definitivně přešla na nový model řízení převzatý z mateřské UniCredito Italiano. Tento model je založen na principu řízení banky Výkonným výborem (Executive Committee), který je složen z členů představenstva a vrchních ředitelů zodpovědných za jednotlivé klíčové úseky banky. 

Představenstvo Živnobanky je od 17. prosince 2003 tvořeno třemi členy:

  • Ing. Jiří Kunert - předseda představenstva a generální ředitel - odpovědný za řízení celé banky (CEO - Chief Executive Officer)
  • Dr. Sandro Bianco - místopředseda představenstva a první náměstek generálního ředitele  - odpovědný za obchod (COO - Chief Operational Officer)
  • Ing. Aleš Barabas - člen představenstva a náměstek generálního ředitele - odpovědný za finance a risk management (CFO - Chief Financial Officer)

Valná hromada rovněž vzala na vědomí odstoupení Roberta Nicastra a Danila Danielise z dozorčí rady Živnostenské banky a zároveň zvolila do tohoto orgánu již dříve kooptované členy Franja Lukoviće a Andrea Vareseho..

Pan Franjo Luković se narodil 10. března 1950 v Záhřebu. Akademický titul získal v oboru ekonomie na Universitě v Záhřebu. V současné době je předsedou představenstva Zagrebačka banka d.d. (dceřiné společnosti UniCredit Group a současně největší banky v Chorvatsku).
 
Pan Andrea Varese se narodil 26.9.1964 a má doktorát v oboru ekonomie a obchod na universitě v Turíně. Za své praxe působil v několika zemích Evropy a v USA. V současné době je ředitelem odboru podnikového bankovnictví v divizi Nová Evropa UniCredita Italiano S.p.A. 

O společnosti

Živnostenská banka, a.s. slaví v letošním roce již 135. výročí svého působení a je tak nejstarší bankou působící v České republice. V únoru roku 2003 se majoritním akcionářem Živnostenské banky, a.s., stala banka UniCredito Italiano S.p.A. (UniCredit), která získala 85,16 % podíl v základním kapitálu.

Zisk samotné Živnostenské banky, a.s., před zdaněním za první tři čtvrtletí letošního roku dosáhl 302 miliony Kč, což v porovnání se srovnatelným obdobím loňského roku představuje vzestup o 118 %. Výnosy stouply o 6 %, náklady se snížily o 1 %. V meziročním srovnání stoupl čistý zisk Živnobanky o 46,19 % na 202,6 milionu Kč. Bilanční suma klesla o 6,86 % na 47,5 miliardy Kč, avšak objem úvěrů klientům se zvýšil o 12,4 % na 24,1 miliardy Kč. Objem vkladů klientů zůstal na zhruba stejné úrovni (35,2 mld. Kč k 30. 9. 2003), neboť část vkladů byla investována do fondů spravovaných dceřinou společností ŽB-Trust. Došlo též k nárůstu objemu spravovaných aktiv klientů.

UniCredito Italiano je největší bankovní skupinou v Itálii podle tržní kapitalizace (přes 26 miliard euro koncem října 2003) a zaujímá tak přední pozici mezi evropskými bankami, kde je jednou z pěti nejefektivnějších a nejvíce ziskových bank. Podle celkových aktiv, 228 miliard euro, patří mezi dvacet největších evropských skupin. UniCredito Italiano má 4 500 poboček a 70 000 zaměstnanců. Čistý zisk celé skupiny v září 2003 činil € 1 581 mil. (50 425 mil. Kč). což představuje vzestup o 9,1 % v porovnání se srovnatelným obdobím loňského roku. Zisk před zdaněním se za posledních devět měsíců zvýšil o 4,5 % meziročně. Koeficient výnosnosti vlastního jmění (ROE) vzrostl ročně na 18,9 %, ve stejném období loni to bylo 18,4 % a 17,2 % za celé období 2002.

Od roku 1999 skupina UniCredito Italiano rozšířila svojí působnost do střední a východní Evropy, a to do zemí, které měly potřebné předpoklady pro vstup do Evropské unie - tzv. nové Evropy. V této oblasti pak UniCredito Italiano zakoupila několik bank se silnými teritoriálními kořeny. Kromě Živnostenské banky kontroluje pátou největší slovenskou banku UniBanku, vlastní největší polskou komerční banku Bank Pekao, největší chorvatskou banku Zagrebacka banka, bulharskou Bulbank a rumunskou UniCredit Romania S.A. (původně Demirbank Romania). V Turecku UniCredito Italiano spolupracuje v oblasti finančních služeb se skupinou Koc.

UniCredito Italiano se tak v této oblasti stala vůdčí bankou s 1 330 pobočkami a 31 000 zaměstnanci.

Zdroj: Tisková zpráva Živnostenské banky

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ