Správce budov AB Facility z Penty loni zvýšil tržby i zisk

12.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. března (ČTK) - Provozní zisk (EBITDA) společnosti AB Facility ze skupiny Penta loni meziročně vzrostl o čtvrtinu na 101,8 milionu korun. Celkové tržby vzrostly o 210 milionů korun na 1,4 miliardy. Oznámila to dnes firma, která se zaměřuje na byznys spojený se správou budov, techniky a energetických zařízení.

"Výrazného nárůstu bylo dosaženo zejména díky nárůstu poskytovaných služeb v oblasti technického facility managementu a energetického managementu, ve kterých je AB Facility největším dodavatelem v ČR," uvedl předseda představenstva AB Facility Miroslav Tvrdý.

Firma loni získala nové dlouhodobé zakázky za zhruba 410 milionů korun. Nově například spravuje nevýrobní techniky v nošovické automobilce Hyundai, další novou zakázkou jsou služby pro Pivovary Staropramen. Na Slovensku společnost koupila firmu Magnol Servis, která se specializuje na úklid vlaků.

AB Facility vznikla v roce 1999 jako vnitřní organizační jednotka koncernu ABB. V roce 2003 se z ABB vyčlenila a přešla do vlastnictví fondu soukromého kapitálu Genesis. V roce 2011 firmu získala Penta, menší podíly drží několik manažerů AB Facility. Na konci loňského roku zaměstnávala společnost 2272 lidí.

Mezi hlavní konkurenty firmy patří v Česku například společnosti ISS, Centra a Okin Group.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK