Zaměstnanost v EU i eurozóně ve 4. čtvrtletí klesla

15.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


V eurozóně i v celé Evropské unii v loňském čtvrtém čtvrtletí klesl počet zaměstnaných. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím se zaměstnanost v eurozóně snížila o 0,2 procenta a v celé unii o 0,1 procenta. Ve třetím čtvrtletí zaměstnanost v zemích platících eurem i celé EU klesla o 0,2 procenta. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Za celý loňský rok se však zaměstnanost zvýšila.

 

Největší byl čtvrtletní pokles zaměstnanosti ve stavebním sektoru, v eurozóně činil 1,5 procenta a v EU 0,8 procenta. Naopak rostla zaměstnanost v realitních společnostech, v obou oblastech o více než dvě procenta.

V meziročním srovnání se zaměstnanost v eurozóně v období říjen až prosinec snížila o 0,2 procenta. V celé EU se nezměnila.

Za celý loňský rok se však zaměstnanost v obou oblastech zvýšila. V eurozóně byla vyšší o 0,2 procenta a v EU o 0,3 procenta. V roce 2010 naopak v obou oblastech klesla o půl procenta.

Eurostat odhaduje, že ve čtvrtém čtvrtletí bylo v 27 zemích EU zaměstnáno 223 milionů žen a mužů, z toho 146,4 milionu v eurozóně.

Autor článku

aktualita

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK