Firma ERA vybuduje v Pardubicích novou budovu a rozšíří provoz

16.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pardubice 16. března (ČTK) - Výrobce pasivních radiolokátorů a další radarové techniky, společnost ERA, vybuduje v Pardubicích nové sídlo. Osmipodlažní budova, která má pojmout 150 pracovníků, bude stát v těsném sousedství současného provozu. ČTK o tom dnes informovala Andrea Jílková z marketingového oddělení společnosti. Ve společnosti podle dat z roku 2011 pracuje 193 zaměstnanců. Firma zatím neupřesnila, kolik nových lidí bude přijímat a kolik bude stavba budovy stát.

"Projektem společnost reaguje na rostoucí poptávku po jejích produktech a službách, která si žádá rozšíření místa pro výrobu, vývoj i administrativu. Stavební povolení již bylo uděleno a očekává se, že konstrukční práce by mohly začít v průběhu léta 2013," uvedla Jílková.

Firma si od rozšíření provozu slibuje, že bude vyrábět v kratších lhůtách a v lepší kvalitě.

ERA vyrábí sledovací technologie pro řízení letového provozu, letištní provozy a pro oblasti vojenství a bezpečnosti. Nejznámější je její pasivní sledovací systém Věra, který dokáže objevit přítomnost cizího radaru a určit jeho typ, aniž je sám odhalen. Může najednou sledovat až 200 letounů a dokáže velmi přesně stanovit vzdálenost a výšku cíle. Radiolokátor je modernějším nástupcem známého systému Tamara. Společnost má zákazníky v Severní a Jižní Americe, Evropě, na Blízkém východě, v Africe a Asii, většinu obchodu představují civilní zakázky.

Stoprocentní podíl ve společnosti ERA vlastní od 21. listopadu 2011 firma Omnipol. Omnipol v roce 2010 především díky dovozu čtyř španělských transportních letounů CASA C-295 pro českou armádu takřka zešestinásobil tržby za prodej zboží na rekordních 4,858 miliardy korun. O rok dřív utržil 873 milionů korun. Zisk Omnipolu ale klesl z 32 milionů korun v roce 2009 na 23,5 milionu korun v roce 2010.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK